Německé prostitutky vyrazily do ulic. Protestují, že nesmějí do práce

Hamburské prostitutky žádají po vládě, aby znovu otevřela nevěstince.

Hamburské prostitutky žádají po vládě, aby znovu otevřela nevěstince. Zdroj: Reuters

Herbertstrasse ve čtvrti St. Pauli tradičně patří k centrům hamburského nočního života v duchu červených luceren.
Sexuální pracovníci považují zákaz svého řemesla za nespravedlivý a požadují, aby zase mohli pracovat.
Prostituky v Hamburku  poukazují, že v Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Švýcarsku nebo v Česku se jejich kolegyně mohly vrátit do práce už v červnu.
Prostitutky žádají politiky, aby otevřeli veřejné domy.
Asociace sexuálních pracovníků tvrdí, že zavření veřejných domů nutí prostitutky a prostituty vydělávat si po ulicích, což jen zvyšuje zdravotní i bezpečnostní rizika.
8
Fotogalerie

Pandemie koronaviru s sebou přinesla i zákazy provozování sexuálních služeb. Zatímco některé evropské země už svá opatření zmírnily, v Německu prostitutky a prostituti stále nesmějí vykonávat svou živnost. Do vykřičené hamburské Herbertstrasse proto o víkendu vyrazily čtyři stovky sexuálních pracovníků.

Protestující podle agentury Deutsche Welle zdůrazňovali, že počty nakažených koronavirem klesají a jiné služby, při jejichž provozování nastává těsný kontakt se zákazníkem, znovu fungují. V Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Švýcarsku nebo v Česku se prostitutky mohly vrátit do práce už v červnu.

Sexuální pracovníci tak považují zákaz svého řemesla za nespravedlivý a požadují, aby zase mohli pracovat. Prostituce podle nich nepředstavuje vyšší riziko infekce než například tetovací salony, kadeřnictví, masážní či kosmetické salony nebo taneční studia a sportoviště, kde se provozují kontaktní sporty. A zdůrazňují, že hygiena pro ně vždy patřila k byznysu.

„Prostitutky žádají politiky, aby otevřeli veřejné domy. Zatímco se život po koronaviru vrací k normálu a obchody, hotely, bary a restaurace se znovu otevírají, okna na Herbertstrasse zůstávají potemnělá a není tam život, byznys ani radost,“ stojí v prohlášení Asociace sexuálních pracovníků, která protest v Hamburku pořádala.

Organizace varuje, že zavření veřejných domů nutí prostitutky a prostituty vydělávat si po ulicích, což jen zvyšuje zdravotní i bezpečnostní rizika. V prohlášení cituje sexuální pracovníky, kteří se cítí poníženi, když musejí žádat stát o podporu. Trvají také na tom, že dokážou své služby poskytovat bezpečně, ale není jim to umožněno. Asociace je přitom připravena zpřísnit ochranná opatření, například zavést intenzivnější větrání v místnostech nebo zaznamenávat kontakty na zákazníky.

„Roušky už máme. Vše jsme si pečlivě připravili, můžeme nabízet sexuální služby v souladu s bezpečnostními opatřeními proti koronaviru. Považujeme za urážlivé, že nám nevěří,“ prohlásila za asociaci sexuální pracovnice vystupující pod jménem Anna.

Prostituce je v Německu legální s tím, že její pravidla upravuje zákon. Tímto řemeslem se tam podle neoficiálních údajů živí až 400 tisíc lidí. Zákaz provozování sexuálních služeb platí už téměř čtyři měsíce.