Německo jako Itálie. V srpnu mohou města zaplavit odpadky

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Německo může být už brzo zavaleno odpadky. Soukromé společnost, které se starají o svoz žlutých popelnic se „zeleným bodem“, mají totiž dojem, že jsou za své služby málo placeny. Navíc se nemohou dohodnout, kdo bude pečovat o jaké popelnice.

Už v srpnu by mohli němečtí popeláři přestat vyvážet některé žluté popelnice určené na obaly, varuje Spolkový svaz pro odpadové, vodní a surovinové hospodářství (BDE). Důvodem jsou spory mezi společnostmi, které v Německu svoz žlutých popelnic zajišťují. Německé obce by tak brzy mohla připomínat některé italská města, která se dlouhodobě potýkají s potížemi při svozu domovního odpadu.

Německý trh s odvozem domovního odpadu si mezi sebe dělí obce, které mají na starosti běžné popelnice a celkem deset soukromých společnosti. Ty tvoří systém ke sbírání obalů označených symbolem Der Grüne Punkt. Systém se ale topí v dluzích a jeho provozovatelé se dosud nedokázali dohodnout ani na rozdělení tržního podílu na právě probíhající třetí čtvrtletí. Na dojednané tržní podíly jsou přitom navázány platby za služby.

Milionové dluhy

„Pokud nebude do 31. července nalezena shoda, vznikne riziko, že odpadové firmy nedostanou stoprocentně zaplaceno,“ uvedl pro deník Welt šéf BDE Peter Kurth. To by mohlo vést k nevypočitatelným reakcím některých ze zainteresovaných společností, míní.

Jde přitom o hodně peněz. Provozovatelé systému musí zacelit díru o velikosti 52,9 milionů eur, která vznikla kvůli obchodníkům a průmyslovým podnikům, které do systému neodvedly dost peněz za jimi vyprodukovaný odpad. Namísto toho, aby platily za každý vyrobený obal, vsadily totiž prodejci na to, že zákazníky vybízejí k vrácení obalů do prodejny.

Absurdní čísla

Dotčené společnosti tvrdí, že touto cestou zlikvidují okolo deseti procent veškerého německého odpadu. Popeláři ale těmto údajům nevěří. „To je zcela absurdní, to množství si museli jednoduše vymyslet,“ prohlašuje například Axel Schweitzer, předseda představenstva berlínské odpadové společnosti Alba Group.

Podle expertů obchodníci na vlastní náklady zlikvidují jen asi procento odpadků. Zbytek konči v popelnicích, na jejichž vyvážení se obchodníci finančně nepodílejí. Do záchrany systému se chtěly zapojit i největší německé obchodní řetězce a průmyslové podniky, proti tomu se ale postavil antimonopolní úřad. Podle něj si musí odpadové společnosti pomoci samy – zatím se ale nedokázaly dohodnout na tom, v jakém poměru si mezi sebe dluh systému rozdělí.

Řešení tak možná přinese až novela odpadového zákona, která nefunkční sběr obalů prodejci zakáže. Začne ale platit až do ledna 2015 a mnozí pochybují, že zadlužený systém tak dlouho vydrží.