Němečtí radikálové protestují proti imigrantům. Vyhořela další ubytovna

Střety policie a odpůrců stavby uprchlického tábora v Heidenau

Střety policie a odpůrců stavby uprchlického tábora v Heidenau Zdroj: ctk/ap

V saském městě Heidenau nedaleko českých hranic se třetí noc po sobě odehrály výtržnosti. Členové krajní levice napadli nedaleko uprchlického centra skupinu lidí, kteří zřejmě patřili ke stoupencům krajní pravice, informovala agentura DPA. Svědci hovoří o několika zraněných. Na jihu Německa mezitím vyhořela další připravovaná ubytovna pro žadatele o azyl.

Před uprchlickým střediskem v Heidenau nejdříve během neděle pokojně demonstrovalo zhruba 250 antifašistů a provolávalo pozdravy na přivítanou uprchlíků. K potyčkám došlo až při odchodu na nádraží. Policisté, kteří demonstranty vyprovázeli, proti výtržníkům použili slzný plyn.

Podle policie se i přes dosavadní střety situace v polabském městě nedaleko Drážďan oproti předchozím dním zklidnila, ačkoli nadále zůstává napjatá.

Nepokoje se ve městě odehrály i v předchozích dnech. Páteční demonstrace proti přijímání běženců přerostla v násilnosti, při kterých bylo zraněno více než 30 policistů. V noci na neděli pak zhruba 200 radikálů házelo petardy a lahve na policisty.

Heidenau dnes navštívil německý vicekancléř Sigmar Gabriel. „Existuje jen jediná odpověď: policie, prokurátor a pro ty, které zde dopadneme, vězení,“ řekl k násilnostem vicekancléř, který se ve městě setkal se starostou Jürgen Opitzem.

Podle listu Der Tagesspiegel je Gabriel prvním členem spolkové vlády, který město navštívil, aby situaci vyhodnotil. Opitz prohlásil, že by zde velmi rád přivítal i kancléřku Angelu Merkelovou. Tu média i opozice kritizovala za to, že s jasným prohlášením k vývoji v Heidenau váhala. Přes svého mluvčího Steffena Seiberta ho vydala až dnes.

„Je odporné, jak se pravicoví extremisté a neonacisté snaží kvůli zařízení pro ubytování běženců šířit své hloupé a násilné poselství,“ řekl Seibert s tím, že kancléřka považuje za zahanbující to, jak někteří lidé, dokonce i rodiny s dětmi, počínání příznivců krajní pravice podporují.

Střety policie a pravicových radikálů:

Německo je jednou z hlavních cílových zemí uprchlíků proudících do Evropy. Země žádá kvůli uprchlické krizi sjednocení azylové politiky Evropské unie a spravedlivé přerozdělení běženců mezi unijní státy. Podle vládní prognózy dorazí letos do Německa až 800 tisíc běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014.

Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku. Například dnes v noci vyhořelo připravované ubytovací středisko ve Weissachu na jihu země. Plameny se sice hasičům podařilo za hodinu dostat pod kontrolu, budova je však zcela neobyvatelná a musí být opravena. Příčina požáru zatím není známa, policie však nevylučuje útok žháře.

Městečko Heidenau