Proslulá místa bojují po pandemii s náporem turistů. Zavádějí daně i stropy pro návštěvníky

Pláž Étretat v Normandii proslavil Netflix. Místní z toho radost nemají

Pláž Étretat v Normandii proslavil Netflix. Místní z toho radost nemají Zdroj: Profimedia

Příliv turistů na pláž Étretat v Normandii
Francouzský národní park Calanques výrazně omezil vstup do úzkých zálivů.
Do Benátek zase míří davy turistů
Na Bali řeší problematické chování turistů, Indonésie se chce v cestovním ruchu místo na kvantitu soustředit na kvalitu.
5
Fotogalerie

Řada populárních lokalit se po koronavirové pauze opět začíná potýkat s přílišným náporem turistů. Evropská města zvyšují či zavádějí turistickou daň nebo o ní vážně uvažují. Ve Francii někde platí denní limity počtu návštěvníků a země vymýšlí plán, jak situaci řešit systematicky. Opatření zvažují i exotická místa jako Thajsko a Bali.

Přestože byl konec pandemie velkou úlevou pro řadu zemí silně závislých na turistice, hojně navštěvované lokality pociťují i negativní stránky cestování za mořem či památkami. A některé se nezdráhají přijímat i poměrně výrazná opatření. Kupříkladu francouzský národní park Calanques poblíž Marseille se rozhodl pokračovat po příštích pět let v loňském experimentu povinného rezervačního systému.

Francie se bojí o svou přírodu

Francouzský národní park Calanques výrazně omezil vstup do úzkých zálivů.Francouzský národní park Calanques výrazně omezil vstup do úzkých zálivů.|Profimedia

Dříve do úzkých skalnatých zálivů v létě proudilo každý den až dva a půl tisíce lidí. Nyní se tam v červenci a srpnu dostane pouze 400 lidí denně. Není to přitom jediný malebný francouzský kout, který omezuje počty návštěvníků. Malý bretaňský ostrov Bréhat zavádí mezi 14. červencem a 25. srpnem denní strop 4700 osob.

Oblíbený kousek země, vzdálený od pevniny deset minut plavby, má pouhých 377 obyvatel a je součástí evropské ochranné sítě Natura 2000, jejímž cílem je podporovat biologickou rozmanitost ochranou stanovišť nejzranitelnějších druhů. Stávalo se však, že na místo v některých dnech dorazil patnáctinásobek jeho stálé populace.

„Musíme chránit zranitelné oblasti – za 25 let jsme ztratili třicet procent naší biologické rozmanitosti,“ řekl AFP Didier Arino, vedoucí nezávislé poradenské skupiny Protourisme. Francouzská ministryně turistiky Olivia Grégoireová nedávno odhalila záměry regulace cestovního ruchu. Hovořila nejen o nutnosti ochrany přírody, ale také kvality života místních i zážitku samotných návštěvníků.

Vláda chce v prvním kroku identifikovat riziková místa a chystá se na tom intenzivně spolupracovat s místními komunitami. „Není na vládě, aby vše regulovala shora,“ podotkla Grégoireová podle Le Monde.

Pláž proslavil Netflix, místní z toho moc nemají

Příliv turistů na pláž Étretat v NormandiiPříliv turistů na pláž Étretat v Normandii|Profimedia

Francie se zřejmě letos v turistickém ruchu dostane téměř na předpandemickou úroveň. Paříž očekává 37 milionů turistů, v roce 2019 tam dorazilo 38,5 milionu příchozích. Návštěvnost některých oblíbených míst pohání i filmová či seriálová tvorba. Kupříkladu popularita pláže Étretat v Normandii ještě vzrostla díky detektivnímu seriálu Lupin na Netflixu.

„Tento masivní příliv končí pošlapáváním a erozí útesů na pláži a ohrožuje je tak,“ řekla zmíněné agentuře Shaï-Hannah Mallet-Bittonová ze sdružení obyvatel Etretat Tomorrow. Turisté podle ní pro místní nepředstavují ani nijak velké ekonomické výhody, jelikož v lokalitě zůstávají jen několik hodin a řada z nich si tam dá maximálně zmrzlinu.

Francie do budoucna nevylučuje zvýšení daní či zavedení poplatků, aby dotčené komunity z nadměrné turistiky měly více příjmů. Turistické daně přitom zavádí či zvyšuje řada evropských míst. Kupříkladu španělská Barcelona ji představila poprvé v roce 2012 a od letošního dubna ji zvedla na 2,75 eura za noc.

Další nárůst na 3,25 eura čeká cestovatele na jaře příštího roku. Jižněji položená Valencie představí tento odvod na konci letošního či začátkem příštího roku. V závislosti na délce pobytu má jít maximálně o dvě eura za noc.

Turisté vytlačují Benátčany

Do Benátek zase míří davy turistůDo Benátek zase míří davy turistů|Profimedia

Portugalské rybářské městečko Olhão si v sezoně začalo účtovat dvě eura za noc, mírné poplatky zavedly už dříve dvě další obce v oblasti Algarve. Zaplatit by brzy mohli i lidé, kteří se chtějí pokochat italskými Benátkami. Návrh na vstupní poplatek, jehož zavedení bylo už několikrát odloženo, se pohybuje od tří do deseti eur v závislosti na roční době.

Benátky jsou nadměrnou turistikou proslulé. Dlouhé roky se vedly spory o vplouvání velkých výletních lodí do centra města. Během pandemie se ukázalo, že voda v laguně je výrazně čistší a vrátil se do ní život včetně delfínů. Nyní je ve městě velkým tématem bydlení. Cestovní ruch představuje zdroj obživy velkého množství lidí, pracují v něm dvě třetiny obyvatel. Ty však stále více tíží fakt, že počet ubytovacích kapacit brzy přesáhne místní populaci.

Na jaře se uvádělo, že Benátky disponují 48 596 lůžky pro turisty oproti 49 365 rezidentům. Ještě v roce 2008 byl tento poměr zhruba dvanáct tisíc ku šedesáti tisícům. „Upozorňujeme na to už roky, ale žádné místní správě se nepodařilo tento trend zvrátit. Cestovní ruch je dvojsečná zbraň, protože získáváte peníze, ale zároveň vytlačujete všechny aktivity a prostor pro obyvatele,“ varoval přitom už loni podle listu The Guardian Matteo Secchi, který vede skupinu Venessia usilující o zachování dědictví města.

Některá italská přelidněná místa zavádějí kuriózní opatření. V městečku Portofino, ležícím nedaleko Janova, se turisté rádi fotografují před barevnými domy a pak vystavují své výtvory na sociální sítě. U toho však blokují stezky a cesty.

Starosta města se proto rozhodl, že vytvoří zóny, ve kterých bude zakázáno zdržovat se příliš dlouho. Kdo bude během sezony v nejrušnějších hodinách chycen, jak blokuje nábřeží, může dostat pokutu ve výši 270 eur.

Bali dochází trpělivost s nezdvořilými hosty

Na Bali řeší problematické chování turistů, Indonésie se chce v cestovním ruchu místo na kvantitu soustředit na kvalitu.Na Bali řeší problematické chování turistů, Indonésie se chce v cestovním ruchu místo na kvantitu soustředit na kvalitu.|Profimedia

S přílišným zájmem turistů se však nepotýkají pouze evropské destinace. Turistický poplatek 300 bahtů (zhruba 185 korun) hodlá zavést i Thajsko, které na jaře start opatření odložilo z června na září. The Bangkok Post tehdy napsal, že důvodem prodlení jsou komplikace, kdy letecké společnosti odmítají uplatňovat odlišný přístup k zahraničním turistům a Thajcům.

S chováním některých cestovatelů dochází trpělivost i Indonésii. Obyvatelé Bali si stěžují na to, že nerespektují místní pravidla: pózují nazí, fotí se na posvátných místech a chovají se bezohledně na silnicích. Lokální vláda už letos deportovala více než stovku neukázněných návštěvníků. Ostrov se v poslední době kupříkladu snaží turistům ztížit půjčování motorek a skútrů, ve hře byl i úplný zákaz jejich pronájmů.

Indonéská vláda zvažuje zavést na Bali turistickou daň a řeší, jak přejít v cestovním ruchu z kvantity na kvalitu. Zvažuje, že se zaměří na zdravotnickou turistiku a přitáhne k dlouhodobému pobytu více zahraničních talentů z atraktivních oborů.