Protesty v Jižní Africe mají už 72 obětí. Virgin Galactic prodá akcie za půl miliardy dolarů

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma nastoupil minulý týden do vězení. Má si odsedět 15 měsíců za to, že bránil vyšetřování korupce.

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma nastoupil minulý týden do vězení. Má si odsedět 15 měsíců za to, že bránil vyšetřování korupce. Zdroj: e15.cz

Jižní Afriku zasáhly kvůli odsouzení exprezidenta Zumy nejhorší násilnosti za poslední roky. O život přišlo nejméně 72 lidí.
Britové budou dávat až o čtyři miliardy liber ročně méně na humanitární pomoc v zahraničí. Podle premiéra Borise Johnsona (na snímku) je to nezbytné kvůli ekonomickým dopadům pandemie.
Společnost Virgin Galactic Richarda Bransona prodá své akcie za půl miliardy dolarů. Chce získat peníze na rozšíření vesmírné flotily a infrastruktury.
Dnes v Praze končí třídenní Prague European Summit 2021.
Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu na Prague European Summit 2021.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jihoafričané protestují proti uvěznění Zumy

Odsouzení bývalého jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy, který minulý týden nastoupil do vězení, vyvolalo v Jižní Africe nejnásilnější pouliční protesty za poslední roky. V mnoha městech bylo včera hlášeno rabování a střety s policií. Demonstranti také zapálili několik nákupních center. Násilnosti si již stihly vyžádat nejméně 72 obětí. Přes 1200 lidí bylo zatčeno. K potlačení protestů byla povolána i tamní armáda. Devětasedmdesátiletý Zuma má strávit patnáct měsíců za mřížemi, protože podle soudu bránil vyšetřování korupce, což pobouřilo jeho příznivce. Jihoafrická republika se zároveň potýká s těžkými hospodářskými problémy, které ještě zhoršila koronakrize. Nezaměstnanost v zemi dosáhla v letošním prvním čtvrtletí 32,6 procenta.       

Britové budou méně pomáhat chudým

Britská vláda v úterý schválila kontroverzní návrh na snížení rozpočtu určeného na humanitární pomoc v zahraničí. Britové budou nově na charitativní projekty v rozvojových zemích odvádět 0,5 procenta svého HNP, namísto dosavadních 0,7 procenta. Rozpočet se tak sníží zhruba o čtyři miliardy liber, asi 120,5 miliardy korun ročně. Britský premiér Boris Johnson argumentuje, že změna je pouze dočasná a zredukování pomoci je nutné vzhledem k ekonomickým dopadům pandemie. Návrh kritizuje tamní opozice i někteří členové Johnsonovy Konzervativní strany. Proti hlasovala třeba i bývalá premiérka země Theresa Mayová. Velká Británie patřila v minulých letech k pěti nejštědřejším donátorům na světě.       

Z trhů a burz 

Americké akcie zlevnily, evropské se příliš nehýbaly

Akciové burzy ve Spojených státech za úterý oslabily. Investory ovlivnila zejména zpráva, že míra americké inflace v červnu vystoupila na 5,4 procenta a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od roku 2008. Benchmark S&P 500 odepsal 0,35 procenta. Dow Jones se snížil o 0,31 procenta a Nasdaq Composite odevzdal 0,38 procenta. Na trzích v západní Evropě se včera dařilo zejména telekomunikačním společnostem v čele s finskou firmou Nokia (+8,02 procenta). Všechny hlavní indexy nicméně uzavřely kolem nuly. Celoevropský Stoxx Europe 600 zpevnil o 0,03 procenta. Německý DAX, francouzský CAC 40 a britský FTSE 100 shodně klesly o setinu procenta.      

Branson chce rozšířit vesmírnou flotilu

Kosmická společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona oznámila, že zvažuje prodej akcií za půl miliardy dolarů, téměř jedenáct miliard korun. Chce tak získat finanční prostředky na další rozvoj své vesmírné flotily a infrastruktury. Oznámení přichází jen dva dny poté, co Branson uskutečnil na palubě kosmické lodi od Virgin Galactic úspěšný let do vesmíru. Porazil tak své konkurenty Jeffa Bezose a Elona Muska a stal se prvním miliardářem, jenž se podíval do kosmu ve své vlastní raketě. Cenné papíry Virgin Galactic v úterý v reakci na zprávu zlevnily o 7,18 procenta na 37,76 dolaru.      

Tweet dne

V Praze dnes končí třídenní Prague European Summit. Debat o politické a hospodářské budoucnosti Evropské unie se zúčastnil například bývalý šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), slovinský prezident Borut Pahor nebo saská ministryně spravedlnosti Katja Meierová.  

Stane se dnes

  • Evropská komise dnes představí stěžejní balíček klimatických návrhů, jehož cílem je zajistit dosažení nových emisních závazků k roku 2030. Ten mimo jiné zahrnuje rozšíření systému prodeje emisních povolenek, přísnější limity pro emise z automobilů či daň z leteckého paliva.
  • Francie si připomíná pět let od teroristického útokuv Nice, při němž 14. července roku 2016 zahynulo 86 lidí. Ve městě se koná vzpomínková akce, které se zúčastní i francouzský premiér Jean Castex. 
  • Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak má společně s předsedou vládní strany, vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským oznámit podrobnosti ohledně nové dohody s USA o nákupu tanků M1A2 Abrams. Varšava chce od Američanů koupit až 250 obrněných vozidel.
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí oznámí americká letecká společnost Delta Air Lines nebo banky Citigroup a Bank Of America.