První cesta šéfa NATO Stoltenberga povede do Polska. Kvůli Ukrajině

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CTK

Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg si vybral pro svou první oficiální cestu po jmenování Polsko, které se v souvislosti s ruskou intervencí na Ukrajině snaží zajistit přítomnost aliančních vojáků na svém území. Bruselské ústředí NATO oznámilo, že šéf aliance se v pondělí sejde s prezidentem Bronislawem Komorowským i premiérkou Ewou Kopaczovou.

Podle agentury PAP se rozhovory budou točit především kolem závěrů zářijového summitu NATO ve Walesu, kde bylo rozhodnuto o zřízení sil rychlé reakce k případnému zásahu ve východních členských zemích aliance v případě jejich ohrožení.

Právě Varšava je nejvýraznějším zastáncem tvrdého přístupu vůči Kremlu a žádala Brusel o umístění stálých jednotek v zemi, v čemž jí však aliance nevyhověla. Místo toho by podle závěrů waleského summitu mohly být v Polsku základny či logistická střediska pro nově vytvořené „hrotové síly“, připravené zasáhnout proti nebezpečí z východu.

Šéf Národního bezpečnostího úřadu (BBN) Stanislaw Koziej PAP řekl, že varšavské jednání se bude týkat také cvičení aliančních jednotek, která jsou plánována v Polsku a Pobaltí.

Více peněz na obranu

S novou polskou premiérkou by měl Stoltenberg probírat budoucí polské výdaje na obranu, které by podle požadavků NATO neměly u žádné členské země klesnout pod dvě procenta HDP. Ještě za předchůdce Kopaczové Donalda Tuska oznámila v létě polská vláda plán na zvýšení podílu obrany na HDP, který nyní tvoří 1,95 procenta.

Stoltenberg rovněž navštíví leteckou základnu v Lasku u Lodže, na níž společně působí polští a američtí piloti.