Rusko čeká cenový šok, důvodem je extrémní propad rublu

Ruský obchod s jídlem

Ruský obchod s jídlem Zdroj: ctk

Rusové budou mít napřesrok zřejmě o poznání hlouběji do kapsy. Ceny v zemi totiž porostou přinejmenším o čtvrtinu rychleji než letos. Temnou vizi zdivočelé inflace oznámila národu viceguvernérka ruské centrální banky Xenie Judajevová. Důvodem je extrémní propad ruské měny a tím i prudké zdražování dováženého zboží.

„Letos vzrostou ceny o devět procent, v prvním čtvrtletí příštího roku pak inflace překoná desetiprocentní hranici,“ uvedla Judajevová pro agenturu Interfax. Inflační vyhlídky se stále zhoršují s tím, jak propad rublu nabírá na intenzitě.

Od července ztratila ruská měna proti dolaru kolem poloviny hodnoty a investorská averze vůči rublu stále zesiluje. Jen za uplynulý týden rubl propadl o 16 procent.

„Základní problém, který pád rublu způsobí, bude vysoká inflace,“ potvrzuje Ľuboš Mokráš z České spořitelny. Ještě na počátku roku ruští centrální bankéři počítali s tím, že letošní inflace jen lehce přesáhne šest procent.

Počátkem listopadu však tváří v tvář přesile spekulativního kapitálu přestala banka rubl podporovat. Tím se připravila o jeden z hlavních nástrojů řízení inflace v zemi, která kvůli nízkému růstu HDP čelí riziku stagflace.

Vývoj rublu k dolaru