Španělsko si půjčuje levněji než Washington

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Gilad Rom

Evropská periferie může slavit. Země, které ještě nedávno balancovaly na hranici úpadku, si nyní půjčují levněji než americká vláda. Ke skupině znenadání prestižních dlužníků se naposledy připojilo Španělsko. Investoři jsou Madridu ochotni půjčit na příští dekádu za nižší úrok než politikům ve Washingtonu. Dříve vysmívané dluhopisy jdou na dračku díky štědré politice Evropské centrální banky i odkládané konjunktuře.

Zatímco americké ministerstvo financí muselo investorům za desetiletou půjčku nabídnout 2,62 procenta ročního úroku, v případě Španělska požadoval trh na počátku týdne jen 2,57. Pokles výnosu bondů jde ruku v ruce s růstem jejich cen. Dluhopisy španělské vlády od počátku letošního roku vydělaly spekulantům deset procent, a staly se tak letos jednou z nejatraktivnějších investic na evropské půdě.

Madrid těží z nové vlny zájmu o periferní bondy, kterou rozpoutala svými kroky ECB. Příslib levných úvěrů, ale i penále z vkladů přiměly evropské banky, aby volné peníze vsadily na kartu jižní Evropy. Jen o málo více než Španělsko vynášejí papíry Itálie či Portugalska. Odborníci varují před nafukující se tržní bublinou.

Riziko prudkého zvratu

„Existuje riziko prudkého zvratu cen, jen není jasné, kdy obrat přijde a co bude impulzem,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.
Za dluhopisovou horečkou stojí i fakt, že Evropa je proti zámoří či Británii stále ještě po kotníky v hospodářských problémech. Nikdo se totiž nebojí, že by peněžní nadílka ECB hned tak skončila. „Amerika, ale i Velká Británie stojí na prahu hospodářského růstu, trh se tak obává růstu úrokových sazeb a propadu cen dluhopisů. Evropa je na tom právě opačně,“ vysvětluje obchodník Robin Williams ze společnosti Smith & Williamson Investment Management.

Ještě před několika lety patřily dluhopisy evropské periferie k nejrizikovějším investicím starého kontinentu. Na vrcholu dluhové krize si vláda v Madridu půjčovala i za roční úrok dosahující bezmála osmi procent.

Ukrajinské státní dluhopisy jsou potenciálně velmi výnosnou investicí

Na Kypru se rozhodlo o hybridním řešení