Spojeným státům a Ukrajině vadí rezoluce OSN proti podpoře nacismu. Má prý sloužit Moskvě

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
John Kerry
14
Fotogalerie

Valné shromáždění OSN bude na svém prosincovém zasedání hlasovat o rezoluci odsuzujících oslavování nacismu, kterou v noci na dnešek podpořil výbor pro sociální, humanitární a kulturní záležitosti. Proti dokumentu, na jehož vzniku se podílelo Rusko, se postavily Ukrajina a Spojené státy, které tvrdí, že je míněn jako nátlak Moskvy na Kyjev.

"Odsuzujeme bez výjimek všechny formy náboženské či etnické nesnášenlivosti doma i kdekoli ve světě," uvedla americká delegace. "Tato rezoluce má ale příliš úzký rámec a politické pozadí, vyzývá také k nepřijatelnému omezení základního práva na svobodu vyjadřování, proto ji Spojené státy nemohou podpořit," dodalo zastoupení USA při OSN.

Návrh rezoluce, jejíž plný název zní Boj proti oslavě nacismu, neonacismu a dalších praktik, které přispívají k vyvolávání aktuálních forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a podobných nesnášenlivostí, podpořilo 131 zemí, dalších 48 států, podle agentury TASS většinou členové Evropské unie, se hlasování zdrželo.

Proti byly tři země, vedle USA a Ukrajiny vyslovila nesouhlas také tichomořská ostrovní republika Palau.

Rezoluce schválené Valným shromážděním nejsou právně závazné. Jak připomněl list The Washington Post, mezinárodní společenství je však používá jako formu diplomatického nátlaku. Závaznost a tím i vymahatelnost pod hrozbou sankcí s sebou nesou dokumenty schválené Radou bezpečnosti OSN.