Thajský startup vyvíjí vakcínu proti covidu z tabákových listů, slibuje ochranu i proti omikronu

Thajský farmaceutický startup Baiya Phytopharm vyvíjí rostlinnou vakcínu proti covidu i omikronu.

Thajský farmaceutický startup Baiya Phytopharm vyvíjí rostlinnou vakcínu proti covidu i omikronu. Zdroj: Profimedia

Thajský farmaceutický startup Baiya Phytopharm vyvíjí rostlinnou vakcínu proti covidu i omikronu.
Thajský farmaceutický startup Baiya Phytopharm vyvíjí rostlinnou vakcínu proti covidu i omikronu.
Thajský farmaceutický startup Baiya Phytopharm vyvíjí rostlinnou vakcínu proti covidu i omikronu.
4
Fotogalerie

Thajský startup Baiya Phytopharm chce vyrobit jednu z prvních vakcín proti koronaviru pocházejících z rostlinných výtažků. Firma ji vyvíjí z australských tabákových listů, vakcína má za sebou už první kolo testů na lidských pacientech. Účinnost preparátu je ale zatím nejistá.

Thajská farmaceutická společnost Baiya Phytopharm v prosinci dokončila první fázi testování vakcíny proti koronaviru na lidech. Její zástupci ale zároveň uvedli, že je příliš brzy na to, aby zjistili míru její účinnosti. „Zatím jen víme, že jsou všichni dobrovolníci v naprostém bezpečí,“ řekla šéfka firmy Suthira Taychakhoonavudhová pro zpravodajský web televize CNBC.

Baiya Phytopharm hodlá zahájit druhou fázi testování nové vakcíny v únoru a třetí fázi v červnu. Doufá, že do třetího nebo čtvrtého čtvrtletí tohoto roku předloží finální výsledky thajskému úřadu pro potraviny a léčiva ke schválení vakcíny. Pokud bude vakcína schválena, startup je prý připraven zvýšit výrobní kapacitu natolik, aby dokázal vakcínami zásobovat i jiné země než jen Thajsko.

Rostlinná vakcína by měla být podle výrobce účinná i proti současné variantě koronaviru omikron. „Naši výzkumníci testují účinnost vakcíny u zvířat infikovaných omikronem a následně upraví proteinový vzorec vakcíny tak, aby lépe reagovala na novou variantu. Tento proces nebude trvat dlouho, protože je třeba změnit pouze části genu u tabáku. Výrobní proces zůstane z velké části stejný,“ uvedla Taychakhoonavudhová.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Thajský projekt není jediným pokusem o vývoj rostlinné vakcíny proti covidu. Kanadská společnosti Medicago spolu s globální farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline rostlinnou vakcínu proti covidu také vyvíjejí, firmy již žádají evropské, americké i kanadské regulační úřady o její schválení. Neslibují ale ochranu před aktuálně se šířící variantou koronaviru omikron.

Česko by se rostlinných vakcín mohlo také dočkat. Záležet bude na tom, zda je schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a následně Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Ministerstvo zdravotnictví jako nejvyšší autoritu v oblasti zkoumání vakcín vnímá Evropskou lékovou agenturu, a jejími případnými závěry se bude důsledně v rámci expertních skupin zabývat a v maximální míře je zohledňovat,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jákob.

Podle předsedy českého lékařského spolku Mladí praktici Vojtěcha Muchy ale vývoj rostlinných vakcín provází nedostatek důvěryhodných důkazů o jejich účinnosti a bezpečnosti. „Přál bych si, aby ty rostlinné vakcíny měly stejně silnou účinnost jako ty současné chemicky vyrobené, ve kterých je větší koncentrace účinné látky a její přesně stanovené množství. V rostlinných preparátech se této přesnosti dosahuje velmi obtížně a zpravidla obsahují mnoho dalších žádoucích, a případně i nežádoucích látek,“ upozornil Mucha.

Mnozí si od rostlinných vakcín slibují, že se jimi nechají naočkovat i ti, kteří již dostupné vakcíny odmítají. Jedním z nejčastějších argumentů neočkovaných totiž bývá, že do svého těla nechtějí vpravovat cizí chemické látky a obávají se, že se jedná o experimentální vakcíny.

To však předseda Mladých praktiků vyvrací. „Ačkoliv to možná mnozí neradi uslyší, současné vakcíny experimentální nejsou a pokud je schválila EMA, znamená to, že jsou opravdu bezpečné. Zatímco u rostlinných variant a nejrůznějších bylinek tomu tak většinou není. Tam nemáme velké studie o tom, že tu účinnost mají,“ objasnil Mucha.

Pokud by se rostlinné vakcíny začaly podávat i u nás v Česku, Mucha si od toho neslibuje velký zájem dosud neočkovaných. „Pokud by vyšla zpráva o tom, že jsou rostlinné vakcíny bezpečné a schválené, nemyslím si, že by tomu dosud neočkovaní ihned uvěřili a nechali se naočkovat,“ uvedl Mucha. „Ještě stále velké procento lidí dá na své praktické lékaře, takže by záleželo na tom, zda by tyto farmaceutické firmy přesvědčily svými tvrdými daty lékaře, kteří by vakcínu pacientům doporučovali,“ dodal Mucha. 

Thajský startup, který vede Suthira Taychakhoonavudhová a Waranyoo Phoolcharoen, byl založen v roce 2018. Podnik je financován thajskou vládou a z grantů absolventů bangkokské univerzity Chulalongkorn. Společnost také získala tři miliony dolarů, tedy přibližně 65 milionů korun z crowdfundingových platforem.