Ukrajinská armáda obklíčila Slavjansk, zásoby potravin ve městě se tenčí

Proruští ozbrojenci na barikádách ve Slavjansku

Proruští ozbrojenci na barikádách ve Slavjansku Zdroj: profimedia.cz

Ukrajinská armáda po nočních střetech obklíčila Slavjansk a Kramatorsk na severu Doněcké oblasti a míří jižním směrem na správní středisko Doněck. Podle kyjevské vlády se "protiteroristická operace", která začala v pátek, rozšíří na všechna města a obce, kde se proruští radikálové postavili nové státní moci. Moskva ale tvrdí, že separatisté dobyli zpět ztracené pozice.

Vojáci umístili zátarasy dva kilometry od Slavjansku na hlavní silnici vedoucí do Doněcku. Na místě bylo rozmístěno sedm obrněných transportérů. „Město je zcela obklíčeno,“ potvrdila AFP mluvčí separatistů Stella Choročevová.

Ruská média odpoledne uvedla, že proruští ozbrojenci mají Slavjansk plně pod kontrolou. Nepřímo to později potvrdila i AFP, podle níž před radnicí zaparkovaly čtyři obrněné transportéry, na jednom z nichž byla upevněna ruská vlajka.

Ve městě se už mezitím začaly tenčit zásoby potravin, což je pro místní obyvatele první varovný signál. V místní samoobsluze jsou ještě například k dostání brambory, zelí nebo mrkev. Ředkvičky už ale ne.

Boje propukají i v menších obcích

Podle ruských médií směřují po obklíčení Slavjanska a Kramatorska obrněné jednotky ukrajinské armády a Národní gardy jižním směrem na Doněck. K potyčkám mezi vládními silami a separatisty došlo v Kosťantynivce, která leží zhruba na půl cesty mezi Slavjanskem a Doněckem.

„Jsou tu ranění, ale přesný počet neznáme,“ řekl v televizi Rossija 24 jeden ze separatistů. Podle něj tanky a obrněné transportéry střílely po civilistech. Přestřelka následovala poté, co v Kosťantynivce přistály dva vrtulníky a vysadily vojáky, kteří zaútočili na pozice rebelů.

Následky střetů armády a proruských ozbrojenců v KramatorskuNásledky střetů armády a proruských ozbrojenců v Kramatorsku | ctk/apNásledky střetů armády a proruských ozbrojenců v Kramatorsku

Boje jsou hlášeny z nedalekých obcí Družkivka a Ivanivka. Vojáci na tancích a obrněných transportérech tam likvidují barikády vzbouřenců a postupují na jih.

V samotném Doněcku v sobotu večer vzali proruští demonstranti útokem budovu ukrajinské tajné služby SBU, která je ale prázdná. Zaútočili rovněž na sídlo Průmyslového svazu Donbasu, což je podnikatelská organizace, jejímž výkonným ředitelem je doněcký gubernátor Serhij Taruta. Z okna budovy vzbouřenci vyvěsili vlajku samozvané Doněcké lidové republiky.

Střelba se v noci ozývala i v Luhansku v nejvýchodnější části Ukrajiny. Podle agentury ITAR-TASS tam zahynul jeden stoupenec federalizace, jak ruská média říkají odpůrcům kyjevského režimu, a další dva lidé byli zraněni.

Moskva posiluje krymské jednotky

Rusko v posledních dnech výrazně posiluje své vojenské posádky na anektovaném Krymu a přemísťuje na poloostrov letecké síly a motostřelecké útvary. „Nebe nad Krymem se celý den černalo leteckými svazky,“ tvrdí zdroj ukrajinské agentury Ukrinform. Z ruské pevniny byly na Krym převeleny desítky stíhacích strojů MiG a Su, údajně celý letecký pluk. K vidění bylo i několik těžkých bombardérů Tu-22. Na sevastopolském letišti Belbek přistálo v sobotu několik desítek dopravních letadel Il-76 s výsadkáři a nákladem těžké vojenské techniky.

Podle ukrajinských expertů je posilování jižního křídla ruské armády vedeno snahou vytvořit kolem Ukrajiny pevné sevření a zvýšit tlak na novou kyjevskou vládu.