USA a další země NATO zahájily manévry na Ukrajině

americké bitevní vrtulníky AH-64 Apache (ilustrační foto)

americké bitevní vrtulníky AH-64 Apache (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Na západě Ukrajiny začaly v pondělí ráno desetidenní manévry za účasti členů Severoatlantické aliance. Do cvičení nazvaného Rapid Trident 2014 se má ve Lvovské oblasti zapojit 1300 vojáků ze Spojených států, Německa, Británie, Polska a několika dalších zemí NATO a také jednotky z Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Gruzie a Moldavska.

Manévry se konají ve vojenském prostoru Javoriv u polských hranic a podle ukrajinského tisku přivádějí na ukrajinské území první americké vojáky od začátku povstání proruských separatistů na východě země. Informovala o tom agentura DPA.

Prostor pro vojenské cvičení 15 zemí se nachází asi 1200 kilometrů od východoukrajinského Donbasu, kde navzdory oficiálně přijatému příměří pokračují boje mezi ukrajinskými vládními vojáky a proruskými rebely.

„V současné době proti nám stojí protivník, který má jednu z nejsilnějších armád světa a také jaderné zbraně,“ prohlásil na úvod manévrů ukrajinský důstojník Oleksandr Spivak s poukazem na Rusko.

Moskva proti cvičení už počátkem září oficiálně protestovala a označuje je za provokaci. „Cvičení svědčí o absolutní podpoře, kterou NATO poskytuje kyjevským neofašistickým a extremistickým silám včetně bojovníků Pravého sektoru,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Během manévrů má být mimo jiné nacvičováno zneškodňování improvizovaných výbušnin či organizace hlídek, napsala agentura DPA.