USA dodají Ukrajině drony a vojenské vozy

Humwee armády USA

Humwee armády USA Zdroj: Armada USA

Spojené státy poskytnou Ukrajině neozbrojená bezpilotní letouny a vojenská terénní vozidla Humvee. V telefonickém rozhovoru to slíbil americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi .

Podle zdrojů agentury AP, hovořících pod podmínkou anonymity, půjde o průzkumné létající prostředky Raven, které je možné vypouštět z ruky, 200 obyčejných vozidel Humvee a 30 obrněných vozů této značky. Součástí pomoci v boji proti proruským separatistům budou také například radary proti minometným střelám.

Půjde o nesmrtonosné prostředky. Drony a další vybavení kromě aut bude údajně v hodnotě 75 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun).

Část pomoci, včetně 30 obrněných humvee, by podle zdroje agentury Reuters z amerického ministerstva obrany měla odletět do několika týdnů a další část později.

USA už Ukrajině dodaly vojenskou pomoc dříve, například právě radary proti minometným střelám nebo brýle pro noční vidění. Několik demokratických i republikánských zákonodárců ale opakovaně naléhá na prezidenta Baracka Obamu, aby Spojené státy dodaly Ukrajině i těžké zbraně. Někteří spojenci USA ze Severoatlantické aliance, především Německo a Francie, jsou ale proti dodávce zbraní na Ukrajinu. Obávají se eskalace konfliktu.