USA zvažují jednání o bezcelní zóně s EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Spojené státy zvažují zahájení jednání o ekonomické spolupráci napříč Atlantikem, díky které by se americkému zboží měl otevřít evropský zemědělský trh a zrušit regulaci Evropské unie, která omezuje investice ze zámoří.

Plánovaná dohoda by se mohla stát nejrozsáhlejší smlouvou podobného druhu všech dob. Hodnota vzájemné výměny zboží a služeb by mohla dosáhnout hodnoty okolo 700 miliard eur ročně.

Podle deníku Wall Street Journal evropští představitelé usilují o jednání už delší dobu, od dohody si slibují posílení hospodářského růstu v době, kdy EU stojí na prahu nové ekonomické recese. Nyní jsou vůči návrhu otevřenější i Američané. Vidí v něm způsob, jak si zajistit přístup na evropský zemědělský trh a omezit restrikce, které v EU platí pro genetický modifikované plodiny.

Vysoce postavení úředníci Evropské komise se během roku několikrát setkali, aby položili základy budoucím rozhovorům. Zdroje deníku uvádějí, že prezident Barack Obama dohodu podporuje, ale jen pokud zahrne výše zmíněné americké požadavky a jednání proběhnou rychle.

„Jednání není jednoduché,“ uvedl komisař pro obchod Karel De Gucht. „Pokud se to podaří, změní to pravidla hry.“ „Než se tam ale dostaneme, musíme vyřešit řadu komplexních problémů,“ dodal náměstek amerického ministra hospodářství Robert Hormats.

Nynější cla mezi EU a USA jsou již nyní velmi nízká, v průměru méně než dvě procenta. Obrovský objem obchodu dosahující 450 miliard eur ročně ale znamená, že úplné odstranění celních bariér by i tak znamenalo významné úspory.

Mezinárodní korporace, které investují na druhém straně Atlantiku, by do dohody rády zrušily omezení zahraničních investic, jako například pravidla bránící vlastnictví podniků v některých odvětvích.

Komise odhaduje, že hrubý domácí produkt EU by díky dohodě mohl stoupnout o 0,52 procenta. Pro USA by smlouva přinášela podobné benefity, vyjednavači je ale nespecifikovali.