V New Yorku padl nový aukční rekord, Bacon se vydražil za tři miliardy

Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's.

Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's. Zdroj: CTK/AP

Newyorská aukční síň Christie's vydražila triptych irsko-britského malíře Francise Bacona Three Studies of Lucian Freud (Tři studie Luciana Freuda) za 142,4 milionu dolarů, což je téměř 2,9 miliardy korun. Rekordní suma o více než 22 milionů dolarů překonala dosavadní aukční jedničku – obraz Výkřik od Edvarda Muncha.

Vydražený triptych z roku 1969 nebyl doposud nikdy nabízen v aukci. Zachycuje malíře Luciana Freuda, vnuka zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda a je považován za jedno z největších Baconových děl. Očekávalo se, že by mohlo vynést 90 milionů dolarů (1,8 miliardu korun), výsledná částka ale odhad o třetinu překonala.

V roce 2008 se jiný Baconův triptych podařilo prodat za 86,3 milionu dolarů (přes 1,7 miliardy dolarů), což byla doposud nejvyšší částka za poválečné výtvarné dílo. Podle britského tisku byl kupcem obrazu Triptych 1976 ruský miliardář Roman Abramovič.

Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's.Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's. | CTK/APTriptych irsko-britského Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda se v noci na dnešek vydražil v New Yorku za skoro tři miliardy korun (foto: ČTK/AP)

Francis Bacon, který se proslavil expresivními obrazy plnými hrůzy, násilí a absurdity, je označován za jednoho z největších malířů 20. století. Jeho dnes prodané dílo Tři studie Luciana Freuda překonalo dosavadní aukční rekord z loňského roku, kdy slavný Výkřik norského malíře Edvarda Muncha neznámý kupec pořídil za 119,9 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun).

Absolutně nejdražším prodaným dílem, tedy i mimo aukce, je od roku 2011 plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra koupila údajně za čtvrt miliardy dolarů od soukromého sběratele. S velkým odstupem poté následuje obraz Pabla Picassa s názvem Sen, který letos v březnu koupil za 155 milionů dolarů americký finančník Steven Cohen. Prodávajícím byl další americký miliardář a podnikatel Steve Wynn.