Válka na Ukrajině ONLINE: Pokud Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, řekl Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na Sorbonně

Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na Sorbonně Zdroj: ČTK / AP / Christophe Petit Tesson

Premiér Petr Fiala
Americký ministr obrany Lloyd Austin
Odpal americké rakety ATACMS
V polovině zlomená televizní věž v Charkově
Andrzej Duda na summitu prezidentů V4 v Praze (22.11.2023)
50
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

Sledujte online zpravodajství.

Důležité události posledního dne:

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je ochoten diskutovat o použití francouzských jaderných hlavic jako součásti evropské obrany proti hrozbám z Ruska. „Jsem pro otevření této debaty, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, odpalování zbraní dlouhého doletu, jaderné zbraně pro ty, kteří je mají, nebo kteří mají na své půdě americké jaderné zbraně,“ řekl Macron v rozhovoru.
  • Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie.
  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku

Video placeholde
Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku • X/Belgian Defence

Kde se aktuálně na Ukrajině bojuje?

Více: Válka na Ukrajině v mapách a datech >>>

Online přenos

Online přenos

3. května 2024 · 14:31

Gazprom žádá ruský soud, aby zakázal ČEZ arbitrážní řízení v Ženevě

Ruská plynárenská společnost Gazprom Export požádala ruský arbitrážní soud, aby zakázal české energetické skupině ČEZ pokračovat v řízení u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS. Gazprom Export je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu v Ženevě arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského podniku žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Agentura TASS už minulý týden s odvoláním na soudní spisy informovala, že Gazprom u ruského soudu zažaloval společnost ČEZ, Západoslovenskou energetiku a rakouskou energetickou firmu OMV. Neposkytla však o těchto žalobách žádné podrobnosti. Agentura Reuters v souvislosti s těmito žalobami uvedla, že Gazprom a některé další ruské společnosti se snaží své arbitrážní spory přesunout ze zahraničí do Ruska.

3. května 2024 · 13:22

Lipavský: Záměrný útok ze strany Ruska měl ohrozit bezpečnost a stabilitu ČR

Záměrný útok ze strany Ruska měl za cíl vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu České republiky. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to uvedl poté, co dnes jeho resort informoval o tom, že některé české instituce byly od loňska cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. Podle Lipavského o zapojení GRU není pochyb.

3. května 2024 · 13:01

Rakušan: Počet kyberútoků na českou infrastrukturu je ve vyšších desítkách

Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle však ČR důsledně dohlíží a například s Německem si denně vyměňuje informace. O většině hrozeb se veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích. Novinářům to dnes po setkání s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan potvrdil, že kyberútoky opravdu způsobuje ruská vojenská rozvědka GRU. „Pokud se podíváme na ministerstvo vnitra, tak různé útoky na naše složky nebo na naše systémy jako takové jsou v různé míře na denní bázi,“ uvedl ministr.

3. května 2024 · 12:47

Severoatlantická aliance vyjádřila solidaritu ČR a Německu po zprávách o kyberútocích spojovaných s Ruskem. Útoky na demokratické instituce odsoudila.

3. května 2024 · 12:21

Česko s partnery odsoudilo aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích, uvedlo ministerstvo zahraničí. Celý článek najdete tady

3. května 2024 · 10:54

FSB tvrdí, že v Rusku zneškodnila sabotéra ukrajinské vojenské rozvědky

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že „zneškodnila“ sabotéra ukrajinské vojenské rozvědky, jenž přijel přes Litvu do Ruska páchat „teroristické útoky“ na vojenská a energetická zařízení v Moskevské a Leningradské oblasti. Napsala to dnes agentura TASS. Podle agentury Reuters FSB uvedla, že muže zabila. Kyjev se k případu dosud nevyjádřil.

Občan Ruské federace narozený v roce 1976 na příkaz ukrajinské vojenské rozvědky HUR plánoval sérii teroristických útoků na ruském území, tvrdí tiskové oddělení FSB. Ruští agenti ho prý objevili ve skrýši v Leningradské oblasti. „Při zatýkání kladl ozbrojený odpor pomocí střelných zbraní a byl zneškodněn,“ dodala ruská tajná služba.

3. května 2024 · 09:53

Orbán: Pokud válka na Ukrajině bude pokračovat, zvýší Maďarsko výdaje na obranu

Maďarsko zvýší výdaje na obranu, pokud válka na Ukrajině bude pokračovat i příští rok. Dnes to ve státním rozhlasu Kossuth Rádió řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Loni Maďarsko vydalo na obranu přes 2,4 procenta, tedy více než dvě procenta stanovená dohodou států NATO.

„Pokud se válka (na Ukrajině) protáhne do roku 2025, pak úroveň výdajů na armádu z let 2023 až 2024 nebude dostatečná a bude třeba ji zvýšit,“ řekl Orbán a dodal, že vláda pak bude mít méně prostředků na jiné účely.

3. května 2024 · 09:50

Londýn nemá námitek, pokud Ukrajina jím dodané zbraně použije na ruské území

Londýn nemá námitek, pokud Ukrajina jím dodané zbraně použije na ruské území. Agentuře Reuters to řekl britský ministr zahraničí David Cameron, který ve čtvrtek navštívil Kyjev. Ukrajině, která se už přes dva roky brání rozsáhlé ruské vojenské agresi, přislíbil ročně vojenskou pomoc ve výši tří miliard liber (přes 87 miliard korun) po dobu, po kterou to bude potřeba.

„Budeme dávat tři miliardy liber každý rok tak dlouho, jak dlouho to bude nutné,“ uvedl šéf britské diplomacie a dodal, že některé poskytnuté vojenské vybavení mířilo na Ukrajinu v době, kdy tam byl na své návštěvě.

3. května 2024 · 06:43

AP: Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

2. května 2024 · 16:27

Ukrajinec byl v Rusku odsouzen na 25 let za špionáž

Ruský vojenský soud odsoudil k 25 letům vězení ukrajinského občana Serhije Karmazina (podle ruských zdrojů Sergeje Karmazina) jako agenta ukrajinské tajné služby SBU, který se dopustil špionáže, diverze a přípravy teroristického útoku v okolí Moskvy. Oznámila to ruská státní tisková agentura TASS. Karmazin podle serveru The New Voice of Ukraine zapálil železniční zařízení v okolí Moskvy, ale SBU spolupráci s ním popřela a upozornila, že tento muž byl na seznamu válečných zajatců.

Proces se šestačtyřicetiletým Karmazinem začal 1. března a odehrál se s vyloučením médií a veřejnosti, protože se podle soudu projednávaly i „přísně tajné“ informace. Z trestu si má šest let odpykat ve vězení a 19 let v trestanecké kolonii s nejpřísnějším režimem. Kromě toho mu soud uložil pokutu ve výši 700 tisíc rublů (asi 180 tisíc korun). Proti rozsudku se ještě může odvolat.

Podle ruské tajné služby se na zverbování Ukrajince a jeho vyslání do Ruska podílely také tajné služby Polska a Lotyšska. Během výslechu muž údajně uvedl, že se v listopadu 2022 rozhodl odjet do Polska, kde jej zverbovali spolupracovníci polské tajné služby a SBU, prý tím, že vyhrožovali likvidací jeho dcery. Byl tak nucen plnit pokyny SBU, která jej nejprve poslala do Lotyšska a poté do Ruska, aby si zde vyřídil doklady a získal ruské občanství a práci. V Rusku pak na pokyn svého nadřízeného ze SBU zapálil dvě signalizační zařízení na trati Podolsk-Grivno v Moskevské oblasti, napsala TASS.

Karmazin byl podle stanice Radio Svobodna nejprve obviněn ze sabotáže a uvězněn ve vyšetřovací vazbě, přičemž nedostal obhájce.

2. května 2024 · 12:57

Vývoz pšenice a kukuřice z Ukrajiny v nadcházející sezoně kvůli slabé úrodě klesne skoro o čtvrtinu, řekl náměstek ministra zemědělství.

2. května 2024 · 12:40

Macron: Kdyby Rusko prolomilo frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

„Pokud by Rusové prolomili frontovou linii, pokud by existovala ukrajinská žádost - což dnes není ten případ - měli bychom si legitimně tuto otázku (o pomoci) položit,“ nechal se slyšet Macron, který se podobně vyjádřil už několikrát.

2. května 2024 · 11:43

AP: Záběry z dronu ukazují zkázu v Časiv Jaru, na který útočí Rusové

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické město na východě Ukrajiny. Napsala to dnes agentura AP, která zveřejnila záběry z dronů, na nichž je vidět takřka vylidněné místo, kde prakticky nelze zahlédnout nepoškozenou budovu. Rusové se pokoušejí útočit na Časiv Jar z několika směrů, napsala dnes ukrajinská agentura Unian s odkazem na aktualizovanou mapu vývoje bojů od portálu DeepState.

Časiv Jar, kde kdysi žilo přes 12 tisíc obyvatel, se nachází několik kilometrů západně od Bachmutu a stal se opěrným bodem ukrajinských jednotek poté, co se Rusové po těžkých a dlouhých bojích Bachmutu loni v květnu zmocnili. Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v polovině letošního dubna uvedl, že situace na východní frontě se v poslední době "výrazně zhoršila", a odhadl, že se Moskva pokusí Časiv Jar dobýt do 9. května, kdy si připomíná vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945. Chtěla by podle něj vytvořit podmínky pro další postup na Kramatorsk.

2. května 2024 · 10:45

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva.

2. května 2024 · 10:02

Češi patří v regionu k zemím, jež vinu za válku na Ukrajině připisují Rusku

Češi patří ve střední a východní Evropě k zemím, jejichž obyvatelé hlavní odpovědnost za konflikt na Ukrajině připisují Rusku. Z devíti zkoumaných zemí má naopak tento názor nejnižší podporu na Slovensku, kde spolu s Maďarskem také převažuje postoj obyvatelstva, že Ukrajina by měla zůstat neutrální a nevstupovat do Evropské unie ani NATO. Nejnižší podíl zastánců členství své země v EU je v Česku, stále jsou to ale téměř tři čtvrtiny dotázaných. Vyplývá to z analýzy postojů obyvatel regionu, kterou dnes zveřejnila slovenská nevládní organizace Globsec. Na základě sondáží zjišťovala postoje obyvatel kromě Česka, Slovenska a Maďarska také v Polsku, Rumunsku, Bulharsku a ve třech pobaltských zemích.