Ve Finsku testují anonymní nábor. O obsazení pozice se rozhoduje bez znalosti jména, věku, pohlaví

Jelikož neměli posuzovatelé k dispozici klasický životopis, postupující do dalšího kola vybírali jenom na základě vyplněného formuláře se zkušenostmi.

Jelikož neměli posuzovatelé k dispozici klasický životopis, postupující do dalšího kola vybírali jenom na základě vyplněného formuláře se zkušenostmi. Zdroj: Unsplash

Původně měl projekt probíhat jen do konce roku, nicméně bude pokračovat i v roce 2021.
Helsinky, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Od jara letošního roku probíhal v Helsinkách na tamním magistrátu pilotní projekt anonymního náboru. Z dokumentů od uchazečů byla oddělením HR odstraněna jména, pohlaví a věk. Teprve poté se posuzovalo, kdo bude pozván na pohovor. Tímto systémem bylo obsazeno 41 pozic, zejména v oblasti vzdělávání, také však zdravotnictví a městské dopravy. Nyní se tento způsob má dál rozšiřovat. 

Původně měl projekt probíhat jen do konce roku, nicméně představitelé města jsou s výsledky spokojeni a v tomto způsobu obsazování pozic budou pokračovat i v roce 2021. Zároveň zástupci radnice doufají, že je napodobí i další instituce či firmy. 

„Jeden manažer dokonce uvažoval, proč by vůbec ještě chtěl někoho nabírat klasicky,“ uvedla vedoucí projektu Aino Lääkkölä-Pyykönenová, která v Helsinkách řídí městský nábor.

„Obdržela jsem seznam uchazečů odlišených identifikačním číslem a pak jsem se rozhodla, koho pozvu na pohovor,“ poznamenala Anna-Mari Rourová, která byla mezi personalisty zapojenými do projektu. Ty to podle ní nutí přemýšlet pečlivěji o tom, jaká kvalifikace je na danou pozici potřeba a co by uchazeč měl umět. „Možná jsme nicméně na pohovor pozvali o něco víc lidí,“ podotkla.

Jelikož neměli posuzovatelé k dispozici klasický životopis, postupující do dalšího kola vybírali jenom na základě vyplněného formuláře se zkušenostmi. „Měla jsem pocit, že mají skutečnou snahu odstranit diskriminaci podle pohlaví či věku,“ uvedla Emilia Mäkinenová, která byla jednou z úspěšně přijatých uchazeček právě tímto způsobem.