Velký bariérový útes ztratil přes polovinu korálů. Stačilo třicet let

Velký bariérový útes v Austrálii

Velký bariérový útes v Austrálii Zdroj: Profimedia, ČTK, archiv

Velký bariérový útes v Austrálii
Velký bariérový útes v Austrálii
Velký bariérový útes v Austrálii
Velký bariérový útes v Austrálii
Velký bariérový útes v Austrálii
18
Fotogalerie

Klimatické změny oteplují mořskou vodu. To je hlavní příčina, proč australský Velký bariérový útes přišel za posledních tři desetiletí o více než polovinu korálů. Ve své nejnovější studii to uvedli vědci působící v australském státě Queensland.

Za nejhorší období označili roky 2016 a 2017, kdy nastalo k rozsáhlé blednutí korálových kolonií, které signalizuje jejich postupný úhyn. Zasaženy byly všechny typy korálů, zvláště koráli z řádu větevníků (Acropora), kteří tvoří přirozené životní prostředí pro tisíce dalších živočišných a rostlinných druhů.

„Nemůžeme ztrácet čas – musíme razantně snížit emise skleníkových plynů,“ zdůraznili mořští biologové ze střediska pro studium korálového útesu při univerzitě Jamese Cooka v Queenslandu.

Barvu útesu dodávají řasy, které také korálům dopravují výživné látky z mořské vody a díky nimž korálové kolonie rostou. Když je voda v oceánu příliš teplá, koráli se začnou řas zbavovat. Lehce vybledlí koráli se mohou při poklesu teploty vody ještě vzpamatovat, hůře postižení „hladovějící“  koráli jsou náchylnější k nemocem a hynou.

Australští vědci vyjádřili obavy, že časté epizody blednutí korálů výrazně sníží u Velkého bariérové útesu schopnost obnovy. Podle studie, zveřejněné v časopise Proceedings of the Royal Society B, v letech 2016 a 2017 značně ubylo nově narozených korálů i těch dospělých, kteří mají schopnost se rozmnožovat. „To znamená, že odolnost útesu, jeho schopnost vzpamatovat se z opakujících se epizod blednutí, klesla,“ řekl jeden z autorů studie Terry Hughes.

„Domnívali jsme se, že Velký bariérový útes chrání jeho obrovská velikost, ale naše výsledky ukazují, že i ty největší a relativně dobře chráněné korálové systémy se potýkající s rostoucími problémy a čelí úpadku,“ dodal.

Vědci zkoumali stav útesu v letech 1995 až 2017. Poukázali také na to, že k dalšímu masivnímu blednutí korálů došlo během letošního horkého léta.

Korálový gigant

Velký bariérový útes, který je od roku 1981 součástí světového přírodního dědictví UNESCO, lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce více než dvou tisíc kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a jeden z největších magnetů, který láká turisty do Austrálie. Tvoří ho stovky oddělených korálových útesů a ostrůvků.