Z východu Ukrajiny prchají desítky tisíc lidí, exodus nabírá na síle

Své domovy kvůli bojům na východě Ukrajiny letos opustilo už 110 tisíc lidí

Své domovy kvůli bojům na východě Ukrajiny letos opustilo už 110 tisíc lidí Zdroj: UNHCR

Počet Ukrajinců, kteří během posledních neklidných měsíců opustili své domovy, začal prudce narůstat. Do Ruska letos ze země uprchlo 110 tisíc lidí, dalších téměř 55 tisíc žije mimo své domovy na Ukrajině. Za poslední týden, kdy na východě Ukrajiny platilo příměří, jejich počet stoupl o desetinu.

Z desítek tisíc lidí, které odešli do Ruska, jich jen 9600 požádalo o status uprchlíka, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Lidé podle něj využívají jiné formy legalizace svého pobytu v zemi, někteří z nich se totiž obávají represí ze strany Kyjeva, až se budou do svých domovů vracet.

Ukrajinci odcházejí i do Polska, Běloruska, České republiky a Rumunska, o azyl v těchto zemích letos požádalo 750 lidí. Jako hlavní důvody svého odchodu uprchlíci uvádějí boje na východě země, zhoršující se vymahatelnost práva, bezpečnostní situaci, rozklad státní správy či porušování lidských práv.

Další 54 400 Ukrajinců, z toho 12 tisíc obyvatel Krymu, sice uteklo ze svých domů, ale zůstává na Ukrajině. Za poslední týden, kdy na východě Ukrajiny panovalo často porušované příměří mezi vládními jednotkami a povstalci, jejich počet stoupl o 16 400.

„Zaznamenali jsme prudký nárůst vnitřního vysídlování na Ukrajině,“ uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

Úřad upozorňuje na to, že čísla o počtu uprchlíků nemusejí zcela odpovídat skutečnosti. Bezpečností situace totiž pracovníkům OSN brání v přístupu do některých oblastí, ti se tak musí spoléhat na data od místních úřadů a partnerských organizací.