Zakladatel Googlu řídí komando, které zachraňuje svět

Úklid organizace GSD po supercyklónu Yutu v roce 2018

Úklid organizace GSD po supercyklónu Yutu v roce 2018 Zdroj: GSD

Úklid organizace GSD po supercyklónu Yutu v roce 2018
Úklid organizace GSD po supercyklónu Yutu v roce 2018
Organizace GSD při záchranářských akcích po hurikánu Dorian
Organizace GSD při záchranářských akcích po hurikánu Dorian
Organizace GSD při záchranářských akcích po hurikánu Dorian
17
Fotogalerie

Připomíná to film o hrdinech nebo komiks, ale jde o skutečnost. Když v minulém roce utichl po svém běsnění na Bahamách a v dalších částech Karibiku hurikán Dorian, jako první na místě nebyla tamní vláda ani jiné organizace. Na své superjachtě tam připlula GSD. Organizace, kterou založil a finančně dotuje jeden ze dvou zakladatelů společnosti Google Sergey Brin a která pomáhá těžce postiženým oblastem při katastrofách.  

GSD na jednom z nejvíce zpustošených míst Baham - ostrovech Abaco - uvedla do použitelného stavu infrastrukturu, aby byl možný snadný přístup pro humanitární pomoc. Specialisté z týmu dále pomocí sonarů zkoumali mořské dno kvůli dalším možným problémům a technici GSD velmi záhy obnovili provoz na zničeném letišti. 

Celý tým také nafotil zpustošenou zem ze satelitů. Tyto snímky pak sloužily bahamské vládě v orientaci při odklízení škod, které hurikán Dorian napáchal. 

Kde se vzali?

Podle webu thedailybeast.com funguje tato organizace již pět let. Donedávna se přitom vůbec o tom, že existuje, vědělo jen pramálo. Využívá nejmodernější technické vybavení, superjachty, drony a další pokročilé technologie k tomu, aby mohla úspěšně působit v zasažených oblastech. Od roku 2018 je GSD oficiálně zaregistrována jako nezisková charitativní organizace. 

Podnětem k jejímu vytvoření byl cyklon Pam, který v roce 2015 udeřil v Oceánii, především na Vanuatu. Právě v tu dobu se v blízkosti ostrovní země nacházela Brinova superjachta Dragonfly, která na miliardářův příkaz jako první dorazila tamním obyvatelům na pomoc. Na její palubě se totiž v tu dobu nacházel lékař a několik zdravotníků. K nim se ještě přidalo několik bývalých členů Navy SEALs.

V současné době se tým skládá právě z bývalých mariňáků, technických specialistů, ale třeba také bývalých bodyguardů miliardáře Sergeye Brina. Na „full-time“ zde pracuje celkem 20 lidí a sto dalších je připraveno v záloze podle potřeby.

Kromě nejrůznějších přírodních katastrof a dalších tragédií se tým GSD podílí svým vybavením a zkušenostmi i na vyřešení současné koronavirové krize. Tím, že dokáže zásobovat potřebným materiálem i vzdálené nebo těžko přístupné oblasti. Dále asistoval v roce 2016 při ničivém zemětřesení v Ekvádoru, při hurikánu Matthew nebo hurikánu Irma v roce 2017.

Kontroverze s vojáky

I přes všechny uvedené úspěchy a přínos celé jednotky GSD je třeba podle některých odborníků zmínit přítomnost vojáků. Podle profesorky Rosaleen Duffyové z Sheffieldské univerzity je možné, že někteří obyvatelé vzdálených oblastí či etnik, by je mohli pokládat za hrozbu. 

„Mohou přijet na místa, kde nemusí znát všechny politické a vztahové kontexty. Někteří obyvatelé se na ně mohou začít dívat jako na své nepřátele,“ doplnila Duffová.

Hodní miliardáři

Organizace Sergeye Brina není ojedinělá, pomáhají i jiní miliardáři. GDS je symbolem trendu mezi boháči v Silicon Valley. Pro ty je to mnohdy jedinečná příležitost k tomu otestovat technologie, které jejich firmy vyvíjejí. 

Ať už jde o Elona Muska, který se pomocí své ponorky snažil zachránit thajské školáky uvízlé v jeskyních, Larryho Page, který stojí za očkováním dětí ze zemí třetího světa, či nadaci Billa a Melindy Gatesových. Ta si momentálně dala za úkol skoncovat s novým typem koronaviru, jež způsobuje onemocnění COVID-19.