Západ Československo odepsal už v září 1948. Gottwalda považoval za umírněného

Klement Gottwald s manželkou Martou

Klement Gottwald s manželkou Martou Zdroj: ČTK

Humanista čapkovského střihu GOTTWALD – Vraždící PROFESOR KOTRČ (ztvárněn Dimitrijem Gaydečkou) v punčoše tuctové herečky Veškrnové. Autory mystifikace o Zaříznutém Klémovi byli DAN HRUBÝ a MILAN TESAŘ.
Děsivé prostředí v tmě připomíná scénu z hororu
Autentické vybavení
Památník na Vítkově láká návštěvníky
Expozice na Vítkově
7
Fotogalerie

Západní státy za demokratické Československo přestávaly bojovat už v roce 1948. I to vyplývá z nově zveřejněných dokumentů CIA.

Dokument ze září 1948 spekuluje o dalším osudu Československa. Nikdo z jeho tvůrců evidentně nepočítal s tím, že by se ČSR dostala z područí Sovětského svazu. Dokument přímo zmiňuje formální připojení k Sovětskému svazu jako pravděpodobnou variantu dalšího vývoje země. Diskutován je i vznik východoevropské unie.

Československo bylo po únorovém převratu pod tlakem SSSR, ze strany západních států se ocitlo v čím dál větší izolaci. Západní mocnosti Československo již po několika měsících „víceméně odepsaly“, jak se v dokumentu píše. Podle CIA se Sovětům nepodařilo po první Berlínské krizi dostat spojence z Berlína, proto se zaměřili na jistější cíle.

Jako jasně prosovětští politici jsou zmiňováni například ministr obrany Alexej Čepička, ministr zemědělství Július Ďuřiš, ale i nedlouho poté popravený člen Ústředního výboru KSČ Rudolf Slánský. Klement Gottwald byl překvapivě zařazen mezi umírněné politiky.

Pozornost je věnována i hospodářské situaci. Jako nevyhnutelnou zpravodajci vidí i kolektivizaci, kterou přitom Gottwald v této době tvrdě odmítal. Jak se později ukázalo, zpravodajci měli pravdu. Podle západních analytiků měli Sověti ovládnutím Československa snížit počet emigrantů a úniků citlivých informací na západ.