Buffettovy fondy se propadly do ztráty, důvodem jsou údajně účetní změny

Osmdesátiletý. Receptna úspěch má zdánlivě prostý −investovat do podhodnocených firems dobrým vedením. Warren Buffett,přezdívaný „věštec z Omahy“ a majitelspolečnosti Berkshire Hathaway, je třetímnejbohatším člověkem světa a významnýmfilantropem. Včera se dožil 80 let

Osmdesátiletý. Receptna úspěch má zdánlivě prostý −investovat do podhodnocených firems dobrým vedením. Warren Buffett,přezdívaný „věštec z Omahy“ a majitelspolečnosti Berkshire Hathaway, je třetímnejbohatším člověkem světa a významnýmfilantropem. Včera se dožil 80 let Zdroj: profimedia.cz

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway měla v prvním čtvrtletí čistou ztrátou 1,14 miliardy dolarů (24,3 miliardy korun), zatímco o rok dříve byla v zisku 4,06 miliardy USD. Ztrátové hospodaření není pro podnik miliardáře a filantropa Warrena Buffetta obvyklé a jak dnes Buffett řekl na valné hromadě akcionářům, příčinou jsou jen účetní změny. Bez nich si podnik vedl mnohem lépe.

Buffett už dříve upozorňoval, že nová pravidla povedou k "divokým", ale podle jeho názoru bezvýznamným výkyvům v hlášených výsledcích. Například v prvním čtvrtletí musel jeho podnik započítat nerealizované ztráty z investic za 6,2 miliardy dolarů. Tyto ztráty přitom nakonec tak vysoké být nemusejí, anebo z nich ještě může být při pozdějším prodeji zisk. Hodnota akciového portfolia na konci roku činila 170,5 miliardy dolarů.

Berkshire také ukončila dlouhé období nepříznivého vývoje na provozní úrovni, zejména díky tomu, že se zlepšila pojišťovací součást. Hospodářský růst zase pomohl akciím firem v odvětví železniční dopravy, průmyslu a spotřebitelských produktů.

Provozní zisk firma ve čtvrtletí zvýšila meziročně o 49 procent na 5,29 miliardy dolarů (112,6 miliardy korun). Na jednu akcii třídy A je to 3215 dolarů proti zisku 2163 dolarů před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že provozní zisk na akcii dosáhne 3116 dolarů.

Firma výsledky hospodaření zpravidla zveřejňuje v pátek večer, tentokrát tak ale učinila až dnes, rovnou na valné hromadě. Akce v Omaze v americkém státě Nebraska, kde Buffett (87) dlouhodobě žije, se každoročně účastní stovky akcionářů, novinářů a finančních analytiků. Buffett tam se svým dlouholetým spolupracovníkem Charliem Mungerem (94) vždy zhruba pět hodin odpovídá na jejich dotazy.