Studie: Platit hypotéku je v Česku výhodnější než nájemné

hypotéka, ilustrační foto

hypotéka, ilustrační foto Zdroj: lovci-odmen.cz

Hypotéka
V Česku opět trhají hypotéky rekordy
3
Fotogalerie

Platit hypotéku je v Česku v současné době výhodnější než nájemné. Platí to pro všechny kraje a většinou nezáleží ani na velikosti bytu. Vyplývá to z aktuálních údajů portálu cemap.cz, které má ČTK k dispozici. Podle nich například průměrná cena pražského bytu o velikosti 65 metrů čtverečních je 4,3 milionu korun a měsíční nájem činí 16 500 korun. Měsíční splátka hypotéky podle srovnávače Chytrý Honza při 80procentní hypotéce a 30 letech splácení vychází na 15 300 korun.

„Současná politika ČNB doporučuje bankám neposkytovat hypoteční úvěr nad 80 procent hodnoty nemovitosti. Zbylých 20 procent tedy klient musí hradit z vlastních dostupných finančních prostředků nebo formou úvěru. Peníze investované do vlastního bydlení jsou jednou z nejlepších možných forem investic, která navíc snižuje měsíční splátku hypotéky,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Aplikace cemap.cz vychází z tržních cen nabídek inzercí realitních serverů a porovnává 20 000 nájemních a 40 000 bytů v osobním vlastnictví napříč Českou republikou.

V Praze je největší rozdíl mezi hypotékou a nájmem v bytech o velikosti 66 až 80 metrů čtverečních. Měsíční splátka hypotéky u nich vychází v průměru o 3241 korun níže než průměrný nájem. Byty větší než 100 metrů čtverečních se v Praze podle portálu pronajímají za více než 40 000 korun.

Byt do 65 metrů čtverečních v Brně má podle portálu hodnotu 2,6 milionu korun. Nájem v takovém místě stojí zhruba 11 500 korun, ovšem měsíční splátka hypotéky vychází zhruba na 9500 korun.

„Naše data ukazují, že se ceny nemovitostí napříč Českou republikou pohybují spolu s průměrnou výší nájmu. Nejznatelnější rozdíly v nájmech jsou přitom vždy mezi centrem a okrajem města, a to někdy i několik tisíc. Naproti tomu měsíční splátka hypotéky se liší pouze v řádech stokorun,“ doplnil výkonný ředitel portálu cemap.cz Ondřej Hon.

Podle údajů poradenské společnosti KPMG žilo v roce 2015 v Česku v nájmu 22 procent lidí. Například na sousedním Slovensku to bylo 11 procent, v Polsku 16 procent, v Maďarsku 13 procent. Naopak nejvyšší podíl byl ze srovnávaných evropských zemí ve Švýcarsku (55 procent) a v Německu (48 procent).

Podíl obyvatel, kteří měli problémy se splácením nájemného nebo hypotéky, podle KPMG v Česku činil 2,7 procenta. Ze sousedních zemí na tom bylo nejlépe Polsko s jedním procentem, nejhůře Maďarsko se šestiprocentním podílem.