Zaměstnanci doplácejí na živnostníky, tvrdí studie. Ekonom: Jejich podmínky jsou ale nesrovnatelné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Zaorálek o zdanění bohatých, 40 tisících průměrného platu a kauze Štěch vs. živnostníci
Peníze, koruny
3
Fotogalerie

Šéf Senátu Milan Štěch i exministr Jan Mládek se v minulosti vyjádřili ve smyslu, že živnostníci se přiživují na zaměstnancích! Za svá tvrzení ovšem oba sociálně demokratičtí politici schytali jen tvrdou kritiku, dokonce i z vlastních řad. Jenže teď alespoň v případě výše důchodů jejich slova potvrdila studie Akademie věd. Nikdo ovšem nebere v úvahu další rizika osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. 

„Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho »pseudopodnikatelů«, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního, a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům,“ nechal se slyšet Štěch.

Podobně se vyjádřil také někdejší ministr průmyslu a obchodu Mládek. „Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný.“

Odborníci Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Národohospodářského ústavu nyní zjistili, že podnikatelé berou v průměru o 13 procent menší důchody než ti, kteří pracují pro jiné. To v případě průměrné penze, jež činí 11 441 koruny, představuje ztrátu 1430 korun. A kdyby se v penzijním systému peníze »solidárně nepřerozdělovaly«, byl by rozdíl ještě vyšší.

„Odvody pojistného a starobní důchody vypočtené pouze z poloviny »zisku« jsou příčinou nízkých důchodů OSVČ, a dochází tak k redistribuci od zaměstnanců k OSVČ s jinak stejnou pracovní historií,“ potvrzuje tuto skutečnost studie. Podnikatelé prostě odvádějí málo.

Podívejte se, co na výši odvodů OSVČ a zaměstnanců říká volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek:

Při zjišťování rozdílu penzí autoři počítali s důchodem zaměstnance a živnostníka, kteří letos dosáhnou důchodového věku. Oba měli průměrnou mzdu a stejnou dobu platili pojištění. Při nástupu do důchodu se jejich penze liší o 13 procent.

Podle dřívějších údajů ministerstva práce roční odvody průměrného zaměstnance na penzi v roce 2014 dosahovaly 76 116 korun. OSVČ v průměru za rok odvedla 32 184 korun, tedy ani ne polovinu! Odboráři chtějí disproporci srovnat, zástupci podnikatelů argumentují výdaji na podnikání, nejistotou či sníženou ochranou v případě nemoci či úrazu.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) podnikatele varuje, že pokud chtějí ve stáří pobírat průměrný důchod, musí platit víc než doposud. „Lidé, kteří byli OSVČ a během svého aktivního života si platili úplně nejnižší odvody, najednou zjistí, že ten jejich důchod je naprosto minimální. Jestli nemají úspory, stávají se závislými na sociálních dávkách,“ uvádí Marksová.

Její úřad dokonce upozornil živnostníky dopisem, že »po 40 letech placení minimálního pojistného důchod činí asi 6 500 korun«. Aby měl drobný podnikatel ve stáří oněch průměrných 11 tisíc, musel by podle České správy sociálního zabezpečení odvádět alespoň 6 000 měsíčně.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je ovšem jistá nerovnováha v pořádku. „Srovnávat podmínky živnostníků a zaměstnanců je jako srovnávat jablka s hruškami. Živnostníci čelí mnohem větší nejistotě a riziku, že o svůj zdroj výdělku přijdou. Třeba i z hodiny na hodinu,“ vysvětluje Kovanda.

„Zato zaměstnanec má v případě rozvázání pracovního poměru minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtu, často také nárok na odstupné. Živnostníci také nemají dovolené a další výhody zaměstnaneckého poměru. Je proto spravedlivé, že platí nižší daně. Pokud už podmínky sbližovat, pak snížením zaměstnaneckých odvodů, zejména těch, které jdou z kapes zaměstnavatele,“ dodává ekonom.

Více domácích zpráv najdete na Blesk.cz >>>