Akcie v USA po statistice z Číny prudce klesly, dolar oslabil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily nový měsíc výrazným poklesem o téměř tři procenta. Mohla za to nejnovější slabá statistika z Číny, která zvýšila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 2,84 procenta na 16058,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 2,96 procenta na 1913,85 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,94 procenta na 4636,11 bodu.

Čínský statistický úřad oznámil, že aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky. Index aktivity se snížil na 49,7 bodu z červencových 50 bodů. Právě padesátibodová hranice je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Údaje posílily obavy investorů ze zpomalování hospodářského růstu v Číně a z jeho negativních dopadů na celou světovou ekonomiku. Vedly rovněž k poklesu cen ropy, což zasáhlo akcie energetických podniků. Dílčí index S&P energetických společností oslabil o 3,7 procenta a akcie firmy Exxon Mobil ztratily 4,19 procenta.

Výrazně klesaly i finanční společnosti. Index finančních firem se snížil o 3,5 procenta a akcie Citigroup o 4,75 procenta, napsala agentura Reuters.Slabé údaje navíc přišly rovněž ze zpracovatelského sektoru Spojených států. Tempo růstu jeho aktivity bylo v srpnu nejpomalejší za více než dva roky, sdělil Institut nákupních manažerů (ISM).

K nervozitě na akciovém trhu přispěla také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která prohlásila, že světová ekonomika pravděpodobně poroste pomaleji, než se doposud očekávalo. Příčinou je podle ní pomalejší zotavování vyspělých ekonomik a zpomalování růstu rozvíjejících se tržních ekonomik.

Americký dolar na devizovém trhu oslabil vůči euru i japonskému jenu. Euro a jen těžily z averze investorů vůči riziku, ke které přispěly slabé údaje o čínském zpracovatelském průmyslu.V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o téměř jedno procento na 1,1316 USD, k jenu však kleslo o půl procenta na 135,20 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 1,4 procenta na 119,49 JPY.