Burza pokračovala v růstu, hlavně díky bankám a ČEZ

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Pražská burza pokračovala v růstu z konce minulého týdne, index PX posílil ve srovnání s pátečním závěrem o 1,25 procenta na 1021,88 bodu. Nahoru ho táhly hlavně finanční tituly a ČEZ. Dobře si ale vedla i většina ostatních emisí.

Akcie energetické společnosti ČEZ stouply o 1,69 procenta na 559,7 koruny za kus, pojišťovna VIG přidala rovná dvě procenta, Erste Group Bank 1,28 procenta a Komerční banka 1,09 procenta. Citelnější pokles dnes zaznamenaly jen akcie developera Orco, které jsou oproti pátečnímu závěru o 1,85 procenta levnější. „Pražská burza vstoupila do nového týdne s více než procentním ziskem a zaznamenala nejvyšší růst za posledních sedm dní,“ poznamenal analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Koruna posílila k oběma hlavním světovým měnám. K euru zpevnila o dva haléře 27,14 koruny za euro. K dolaru posílila o devět haléřů na 20,06 koruny za dolar. „Trh vyčkával. Přece jen o víkendu jsme se dočkali další výstrahy, že by ČNB mohla intervenovat vícekrát, a že bude dlouhodobě držet kurz nad 27,00 korunami za euro. Za normálních okolností bych to bral jako jasný vzkaz. Nikoliv tak u ČNB. Ta už tolikrát něco říkala a dělala pravý opak, že této kletbě nad korunou moc nevěřím. Nevěřím, že osmnáct měsíců se kurz nepodívá pod 27 korun,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.