Ceny ropy dál klesají, Brent stojí pod 55 dolarů

ropné věže,

ropné věže, Zdroj: Nandu Chitnis via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Světové ceny ropy ztratily přes čtyři procenta a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé po měsíci pod hranici 55 dolarů za barel. Obavy ze zahlcení trhu dnes zvýšila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle níž se přebytek ropy na světovém trhu kvůli nadále vysoké těžbě ve Spojených státech dál zvětšuje.

Cena Brentu kolem 19:50 SEČ klesla o 2,40 dolaru na 54,70 dolaru za barel. Za týden ztratila osm procent a utrpěla nejhlubší ztrátu za dva měsíce. Americká lehká ropa WTI ztrácela takřka dva dolary na 45,15 USD a za týden klesla o devět procent, nejvíce od poloviny prosince.

IEA dnes vzhledem k přetlaku nabídky předpověděla, že ceny ropy zřejmě budou pokračovat v poklesu. Spojeným státům by podle ní mohly brzy dojít volné kapacity k uskladnění ropy, což by znamenalo další tlak na pokles cen. Tlak na ceny podle agentury poleví nejdříve ve druhém pololetí.

Pokles na ropném trhu prohloubilo obnovení výrazných ztrát amerických akcií. Pokračoval také vzestup dolaru, který už delší dobu tlačí ceny ropy a dalších komodit dolů.

Předpovědi stabilizace trhu může podle analytiků zmařit možná dohoda mezi Teheránem a šesti mocnostmi na íránském jaderném programu, která by vedla ke zrušení sankcí na vývoz ropy z Íránu. „Otázkou pro druhé pololetí je Írán a odpověď na ni se čeká během příštích dvou týdnů,“ řekl agentuře Reuters analytik švýcarské společnosti Petromatrix Olivier Jakob. Rámcovou dohodu mají mocnosti s Íránem uzavřít do konce března.

Šéf petrolejářů: Pumpař je malý pán, cenu tvoří globální politika