CPI prodá dluhopisy ve forintech. Emisi za více než dvě miliardy korun podpoří maďarská centrální banka

Nákupní centrum Quadrio skupiny CPI

Nákupní centrum Quadrio skupiny CPI Zdroj: CPI

Realitní magnát Radovan Vítek expanduje v zelených dluhopisech.
2
Fotogalerie

Skupina CPI Property Group realitního magnáta a miliardáře Radovana Vítka hodlá vydat takzvané zelené dluhopisy v maďarských forintech v rámci programu centrální Maďarské národní banky v přepočtu za více než dvě miliardy korun. Zelené dluhopisy slouží k financování výstavby šetrných budov a dalších ekologických projektů.

V rámci programu na podporu maďarského trhu s dluhopisy plánuje Vítkova skupina vydat prostřednictvím své dceřiné společnosti CPI Hungary Investments dluhopisy v objemu třiceti miliard forintů, což v korunách odpovídá částce 2,28 miliardy. V rámci podpory dluhopisového trhu se na nákupu dluhopisů maďarských firem podílí rovněž maďarská centrální banka.

Záměr o vydání dluhopisů zveřejnila skupina CPI PG v oznámení pro investory. Půjde o nezajištěné dluhopisy s desetiletou splatností, které ponesou kupón ve výši okolo 2,25 procenta. Za bondy maďarské dceřiné společnosti se zároveň zaručí mateřská CPI PG.

Výnos bude velmi příznivý ve srovnání se státními dluhopisy. „Výnos u desetiletého státního dluhopisu je 2,08 procenta. Je to docela ambiciózní (ze strany CPI, pozn. red.), ale zájem investorů být může,“ říká portfolio manažer Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Investoři navíc mohou nakupovat dluhopisy s nižším výnosem i kvůli tomu, že je mohou v rámci programu prodat maďarské centrální bance. Ta zavedla program v červenci minulého roku s cílem podpořit maďarský dluhopisový trh, který je relativně malý. V rámci programu jsou nákupy MNB omezeny na sedmdesát procent objemu emise, přičemž dluhopisy jedné skupiny mohou dosáhnout nejvýše dvacet miliard forintů.

„Skupina oceňuje, že naše účast v dluhopisovém programu přinese na maďarský trh první emisi korporátních zelených dluhopisů,“ komentoval emisi finanční ředitel CPI PG David Greenbaum. V zeleném financování je ostatně skupina aktivní dlouhodobě – v minulém roce vydala dluhopisy za téměř dvacet miliard korun jako první firma z postsocialistických zemí.

Realitní kolos vlastní v Maďarsku portfolio, jehož hodnota ke konci minulého roku byla 667 milionů eur, tedy asi 17,5 miliardy korun. Mezi budovy skupiny patří i kancelářský komplex Balance Hall, což je energeticky úsporná budova.

Právě realitní portfolio v Maďarsku může být důvodem pro emisi v maďarské měně. „Pokud mají příjmy ve forintech, tak je dobré mít v této měně i závazky,“ dodává Pfeiler.