Dluhopisový crème de la crème. Bankovní bondy zamířily k drobným investorům

Bankovní bondy pro drobné investory jsou tak trochu vzácným zbožím

Bankovní bondy pro drobné investory jsou tak trochu vzácným zbožím Zdroj: Tereza Kovandová

Velké domácí banky se v posledních dvou letech ve velkém a v relativní tichosti obrátily na domácnosti, aby si od nich půjčily pro případ příští finanční krize. Udělaly jim přitom nabídku, která mnohdy vysoce převyšovala úroky dosažitelné na spořicích účtech, a to při podstatně nižším riziku, než na jaké jsou běžní drobní hráči zvyklí z trhu. Řeč je o obrovských balících bankovních dluhopisů, jejichž cílem jsou drobní investoři. Ti za to do značné míry vděčí striktní regulaci, jež se snaží domácí bankovní byznys připravit na případné horší časy. Podle expertů jde na české poměry trhu s firemními dluhopisy o pomyslný crème de la crème, tedy to nejlepší z nejlepšího. V minulých letech byly přitom bankovní dluhopisy určené retailovým investorům prakticky nedostupné.

„Vydali jsme dluhopisy pro retailové investory v objemu 5,9 miliardy korun,“ uvádí mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Spořitelna celý balík těchto papírů prodala drobným investorům během minulého roku. „Drtivou většinu retailových dluhopisů z této emise koupili přímo klienti České spořitelny,“ dodává Hrubý s tím, že dluhopisy sloužily k posílení kapitálu banky pro případ krize na finančních trzích a jejich vydání odráží požadavky České národní banky.

Drobní investoři do dluhopisů „spořky“ si sáhli na roční úrok 6,75 procenta. Jen o málo vyšší výnos kolem osmi procent přitom na trhu tuzemských firemních dluhopisů běžně nabízejí společnosti neznámých jmen bez byznysové historie. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!