Evropské burzy v obavách z dopadu vývoje v Číně propadly

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropské burzy se v pátek propadly na sedmiměsíční minimum kvůli sílícím obavám o čínskou ekonomiku, jejíž zpracovatelský sektor si podle pátečního průzkumu v srpnu vedl nejhůře od roku 2009. Panevropský index FTSEurofirst 300 ve 14:10 klesal o 1,5 procenta na 1455,76 bodu poté, co sklouzl až na 1452,10 bodu, nejnižší úroveň od 22.ledna. Třetím ostrým poklesem v řadě současně míří k největší týdenní ztrátě za letošní rok.

Index blue chips eurozóny Euro STOXX 50 index odepisoval 1,2 procenta, německý DAX oslaboval o 1,1 procenta. Hlavní ukazatel frankfurtské burzy tak ztratil již zhruba 16 procent z rekordní hodnoty, kterou si zapsal v dubnu. Index Caixin/Markit ukázal, že aktivita v čínském výrobním sektoru v srpnu klesala nejvýrazněji za téměř šest a půl roku, když upadá domácí i exportní poptávka. Zpráva na trzích prohloubila obavy z prudkého zpomalení druhé největší ekonomiky světa.

Mezi nejztrátovější tituly se v pátek řadila Vopak, dánská společnost zabývající se skladováním ropy a chemikálií. Její akcie padaly přes 15 procent poté, co na druhé pololetí předpověděla nižší zisk a varovala před tvrdými podmínkami v Asii. V posledních týdnech sílí obavy, že zpomalení v Číně bude mít dopad také na ostatní ekonomiky. Americké akciové futures se po zveřejnění pátečního průzkumu PMI v Číně propadly na šestiměsíční dno, zatímco index tokijské burzy Nikkei klesl o 3 procenta.

„Je pravda, že obrázek v Asii se zhoršil a investoři čekají na to, až jim čínská vláda ukáže, kudy dál,“ řekl Heinz Rüttimann, stratég z Julius Baer. Aténský akciový index padal rovněž o 3 procenta poté, co řecký premiér a předseda rozštěpené vládní strany Syriza ve čtvrtek večer podal demisi. Otevřel tak cestu k předčasným volbám, které plánuje na září a od nichž si slibuje upevnění pozice ve straně a silnější mandát pro zavádění reforem.

„Pokud jde o Řecko, tam si zatím takové starosti neděláme, protože Syriza je pořád zdaleka nejoblíbenější stranou. Spíš to naznačuje, že by Syriza mohla získat dostatek hlasů pro dosažení nadpoloviční většiny křesel,“ řekl Antoine Deix, stratég pro evropské akcie a deriváty z BNP Paribas.