Labutí píseň čínských realitních průšvihářů. Akcie skokově vydělaly, hraje se o všechno

Akcie čínských developerů v posledních dnech prudce rostou, krize ale nekončí.

Akcie čínských developerů v posledních dnech prudce rostou, krize ale nekončí. Zdroj: Ilustrace e15

Milovníci rizika a ostřílení burzovní jezdci v posledních dnech rozpoutali divoké rodeo na té zřejmě nejžhavější akciové scéně současnosti. Totiž v sektoru velkých čínských developerů potýkajících se s existenčními problémy. Akcie firem jako China Evergrande či Country Garden totiž stihly za prvních několik zářijových dnů vydělat investorům desítky procent. Podle znalců jde o pouhý spekulativní výstřelek sektoru, který jako celek trápí prohlubující se krize přelévající se i do důvěry investorů vůči globálnímu akciovému trhu.

„Vztah investorů k Číně je jako na houpačce a osciluje mezi strachem z realit a pomalejší ekonomiky na jedné straně a nadějí na vládní podpůrný balík na straně druhé,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk s tím, že růstový nádech realitních akcií považuje primárně za dočasnou optimistickou epizodu.

„Hodně to ovlivňují dílčí informace jako uvolnění podmínek centrální bankou, vyhnutí se bankrotu u Country Garden nebo nedávno překvapivé oslabení sektoru služeb. „Bez sanace penězi centrální vlády se ale zřejmě realitní sektor neuklidní,“ soudí Vlk.

Psali jsme o problému čínských developerů

Akcie společnosti Evergrande, jež dluží investorům kolem tří set miliard dolarů, od svého dosavadního dna v závěru srpna investorům vydělaly během několika dnů více než sto procent. Předcházelo tomu ovšem brutální drama poté, co se cenné papíry začaly obchodovat po sedmnáctiměsíční pauze a během prvního obchodního dne koncem srpna ztratily 80 procent hodnoty.

Akcie stojí zároveň zlomek toho, co stály před pár lety. Ještě v létě prvního pandemického roku 2020 se obchodovaly i s cenovkou kolem 21 hongkongských dolarů, nyní jsou k mání za něco kolem šedesáti centů. 

Stovku procent nicméně investorům „vrátily“ během necelých dvou týdnů i akcie Country Garden. I ony stály ještě před třemi lety zhruba desetinásobek. Spekulanti zvěstující renesanci sektoru momentálně sázejí na státní pomoc sektoru, uvolnění pravidel pro poskytování hypoték, stejně jako informace o částečném plnění závazků společnosti Country Garden, které jí prozatím dovolilo vyhnout se úpadku.

Značnou hrozbou je přitom dopad krize extrémně významného realitního sektoru na hospodářský růst celé Číny, a to primárně skrze potenciální krizi bankovního sektoru financujícího developery.

„Kolapsy developerů se mohou množit, přičemž nákaza už zachvátila některé finanční konglomeráty jako Zhongzhi. Proto nelze vyloučit další problémy finančního systému v Číně,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Akcie Jingwei Textile Machinery, majoritního akcionáře finančního konglomerátu Zhongzhi propadly během srpna až o pětinu. I na nich se ovšem odrazilo určité zářijové uklidnění v sektoru, akcie tak během necelých dvou týdnů spekulantům vynesla bezmála třináct procent.

„Nemovitostní sektor v posledních letech přispíval k růstu čínské ekonomiky jednou čtvrtinou až jednou třetinou, a přitom byl samozřejmě tento bezprecedentní růst financován primárně dluhovým kapitálem. Není se čemu divit, že nemovitostní bublina postupně splaskává,“ komentuje investiční stratég Consequ Michal Stupavský.

Velká váha realitního odvětví sráží celý čínský akciový trh, když například index Shanghai Composite je o dvě procenta níže než před rokem. „Sektor brzdí nejen zbytek čínského trhu, ale v posledních měsících se stává i brzdou pro západní akcie. Čínská ekonomika je klíčový tahoun růstu globální poptávky, na kterou jsou navázané západní firmy,“ připomíná Vlk sílu globálních byznysových vazeb propojených burzou. Právě otazník visící nad čínskou ekonomikou může být podle znalců jedním z důvodů takřka dvouměsíční stagnace akcií na Wall Street. 

Sázka spekulantů na státní sanaci čínských realitních hráčů je přitom zřejmě lichá. „Masivní záchrana by byla v rozporu s dlouhodobou ambicí tamních autorit transformovat širší ekonomický model z investičního na spotřební. Proto vidíme pouze kosmetická opatření,“ dodává Pfeiler s odkazem na benevolentnější pravidla pro čerpání hypoték nebo snižování hodnoty zástavy potřebné pro koupi nemovitosti.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších investic