Česko je na hraně deflace, intervence ČNB zabraly jen málo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Lednová inflace ukazuje, že rozhodnutí ČNB intervenovat bylo správné. Tvrdí to alespoň guvernér banky Miroslav Singer. Růst cen se v lednu propadl na 0,2 procenta z prosincových 1,4 procenta. Podle analytiků dosáhla inflace svého dna a nyní by měla pomalu růst. Vliv devizových intervencí je však nezřetelný, i když prý zásahy ČNB zabránily deflaci.

Proti prosinci ceny stouply o 0,1 procenta, což je dokonce nejnižší meziměsíční přírůstek lednových cen od roku 1993. „Na snižování meziročního cenového růstu působily poprvé od vzniku samostatné ČR ceny bydlení,“ uvedl ČSÚ. Podle něj v oddíle bydlení meziročně zlevnila elektřina o 10,5 procenta a zemní plyn o 9,1 procenta. Vedle toho ale klesly i ceny v oddíle zdraví, a to o 3,8 procenta vlivem zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici. Meziměsíční vývoj inflace ovlivnilo zdražení potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a tabáku, a naopak pokles cen v oddílech bydlení a zdraví.

Singer: Není třeba měnit současnou měnovou politiku

Údaje o meziroční inflaci měly podle analytiků odhalit, zda zahájení devizových intervencí Českou národní bankou v listopadu loňského roku mělo nějaký efekt.

Jak prohlásil guvernér ČNB Miroslav Singer, aktuální data ukazují správnost rozhodnutí intervenovat. „V současné době době není zapotřebí upravovat měnovou politiku. Zatím nic nenaznačuje, že ten zásah, který jsme provedli v listopadu, nebyl adekvátní. Nic nenasvědčuje, že by bylo potřeba ho nějak modifikovat,“ uvedl guvernér.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa je však realita představám centrální banky dost vzdálená. ČNB předpokládala růst nejméně o 0,4 procenta.

„Vzhledem k tomu, že je lednová inflace nižší, než je cíl ČNB, jeví se zatím její listopadová intervence jako neefektivní,“ zhodnotil aktuální čísla Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu.

Spotřební koš nově zahrnuje tablet, naopak osobní počítač vypadl
ČSÚ spočítal lednovou míru inflace podle pozměněného spotřebního koše. Mezi tisícovku sledovaných položek nově statistici zařadili tablet či přehrávač Blu-ray a některé nové typy automobilů. Ze seznamu se naopak vytratil osobní počítač či digitální videokamera. ČSÚ se těmito pravidelnými obměnami snaží jít s dobou a v inflaci zohledňovat nejnovější zvyky spotřebitelů. Naposledy se obsah koše měnil loni.

Analytici: Deflace se Česku nevyhne. Bez intervencí by ale přišla dřív

Cenový šok se ani po intervenci České národní banky nekoná. Jak ale tvrdí ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub, zveřejněná data potvrzují názor banky, že použití intervencí významně přispělo k odvrácení hrozby deflace.

To tvrdí také David Marek z Patria Finance. Česká ekonomika by prý bez zásahu centrální banky pravděpodobně sklouzkla do deflace. „Cenový výoj na začátku letošního roku ukazuje, že inflace je i přes výrazné oslabení kurzu koruny bezzubá. Slabší koruna se prozatím stačila projevit v inflaci jen omezeně, další dopady se projeví v průběhu dalších měsíců, “ uvedl Marek.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | csu

Jak však varoval Marek Šperlich, ředitel pro strategii společnosti BBI, deflace se letos Česku stejně nevyhne. „Česko tak bude ve zvláštní situaci. Náš kurz koruny by vzhledem k deflaci měl sílit, ale to se nemůže dít, protože tomu brání ČNB svými intervencemi. Očekávám paradoxní moment, kdy čeští občané kvůli ČNB budou chudnout oproti zbytku Evropy, i když by tomu mělo být naopak,“ doplnil.

„Z makroekonomického pohledu již v deflaci dávno jsme: jádrová inflace je záporná již delší dobu, klesají produkční ceny v zemědělství, službách a stavebnictví,“ dodal Marek z Patria Finance.

Další intervence ve hře?

Aktuální čísla k inflace se neshodují s představami ČNB. Analytici se však shodují, že rozdíl mezi očekáváním centrální banky a reálnou hodnotou je natolik malý, že banka patrně nepřistoupí k novým zásahům.

V delším časovém horizontu však mají analytici rozdílný názor. „Pokud se inflace i v dalších měsících bude nacházet výrazněji pod predikcí ČNB, nelze vyloučit, že centrální banka nejenže neopustí na začátku příštího roku intervenční režim, ale může dokonce začít zvažovat další intervenci,“ upozornil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle Holuba z ČNB by měla inflace letos zrychlovat a na konci roku 2014 se vrátí k dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky. „V průměru tak inflace dosáhne letos hodnoty 1,2 procenta, což bude znamenat druhý nejnižší růst cen za posledních deset let,“ uvedl Holub.

Devizové intervence: Zeman i Klaus je zkritizovali
Česká národní banka zahájila devizové intervence 7. listopadu 2013 a od té doby za to čelí kritice některých politiků, části odborné komunity i veřejnosti. Kroky centrálních bankéřů kritizovali současný prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naproti tomu někdejší premiér Jiří Rusnok intervence hájil. Tvrdil, že intervence českému hospodářství ve střednědobém výhledu prospějí.