Dálkové vlaky dovezly RegioJet k výrazně vyššímu zisku

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Michael Tomeš

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Radim Jančura
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Radim Jančura
Vagon Astra v barvách RegioJetu
18
Fotogalerie

Největšímu soukromému železničnímu dopravci v Česku se daří. RegioJet zvýšil pololetní zisk před zdaněním na 102 milionů korun. Za celý loňský rok přitom vydělal totožnou částku. Provozní zisk EBITDA podle mezinárodních účetních standardů se zvýšil o více než sto milionů a dosáhl 245 milionů. Firmě meziročně stouply i tržby, a to o jedenáct procent na 905 milionů korun. Za celý letošní rok dopravce očekává nejméně stoprocentní nárůst ziskovosti na více než dvě stě milionů. Deníku E15 to sdělil Petr Kohoutek, finanční ředitel STUDENT AGENCY holding, do které RegioJet patří.

RegioJetu zároveň dál přibývají cestující. Za první tři čtvrtletí letošního roku přepravily dálkové vlaky provozované na komerční riziko 4,6 milionu pasažérů, meziročně o desetinu více. „Za růstem počtu cestujících a rekordním ziskem je zejména úspěch vlaků RegioJet na mezinárodních trasách z Česka do Rakouska a na Slovensko. Příbytek cestujících podpořily také například navýšení kapacit spojů díky nasazení nových vozů Astra do provozu nebo nová aplikace na prodej jízdenek,“ řekl Kohoutek.

Hrubý zisk podle dopravce vykázala i autobusová divize RegioJetu, firma jej ale zatím nekonkretizovala. Pohybovat by se měl v řádu desítek milionů korun. V oblasti autobusové dopravy však musel RegioJet řadu linek zrušit. “Abychom přežili nekalou soutěž podnákladovými cenami ze strany Flixbusu, museli jsme síť našich autobusových linek optimalizovat a zrušit ty, které zatím nebyly ziskové,” dodává Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet.

Na železnici chce firma pokračovat v expanzi. Příští rok očekává až stoprocentní nárůst počtu přepravených cestujících díky nastartování nových linek a posilování těch stávajících. Nově vlaky zamíří v roce 2020 do Maďarska nebo na Ukrajinu. V polovině letošního roku RegioJet prodal svou první emisi zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun.

Vedle refinancování stávajících úvěrů firma využívá peníze i k nákupu nových lokomotiv a vozidel. Už dříve dopravce oznámil, že provede největší jednorázový nákup techniky - nakoupí patnáct lokomotiv od výrobce Bombardier. Cena transakce nebyla zveřejněna. Vedle toho RegioJet nakupuje i desítky nových vozů.

Konkurenční České dráhy v pololetí vydělaly 441 milionů korun, meziročně o 179 milionů více. Převezly 91,6 milionu cestujících, tedy o 2,5 procenta více. Leo Express zveřejnil pololetní obrat, který činil téměř půl miliardy korun, meziročně o 185 milionů více. Vlaky i autobusy přepravil 1,25 milionu cestujících.