Doprava se zdá být z nejhoršího venku, poptávka roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Pokud platí, že lakmusovým papírkem ekonomiky je doprava, české hospodářství může hledět do dalších měsíců s opatrným optimismem. Poslední čísla ministerstva dopravy ukazují, že po několika letech nastal obrat k lepšímu. Světlejší zítřky očekávají i podnikatelé.

„Zaznamenáváme zvýšenou poptávku po dopravě na trhu, a proto vstupujeme do roku 2014 optimisticky,“ uvedla šéfka představenstva firmy Icom transport Kateřina Kratochvílová. Její slova potvrzují právě ministerské statistiky. Podle nich převezla loni za tři čtvrtletí česká nákladní auta 253 milionů tun zboží, což znamená meziroční nárůst o sedm milionů tun. Třetí čtvrtletí přitom bylo se 103 miliony nejsilnější od roku 2010. Vzrostly rovněž výkony měřené v tunokilometrech, což je údaj zahrnující i ujetou vzdálenost.

Nastavený trend by měl pokračovat. „V oblasti zakázek je vidět posun k lepšímu, prakticky si nemůžeme stěžovat na nedostatek práce. Horší je to s platební morálkou některých zákazníků a cenami vůbec, neboť ty se ještě nevzpamatovaly z končící krize,“ uvedl prezident sdružení autodopravců Česmad Bohemia Vladimír Starosta.

Silniční dopravaSilniční doprava

Podle Českého statistického úřadu tržby v pozemní dopravě za tři loňská čtvrtletí skutečně klesly – ovšem jen mírně, o dvě miliardy na 189 miliard, což jde především na úkor firemních marží. Zlepšila se ale produktivita. Ještě přede dvěma lety pracovalo v odvětví na 160 tisíc lidí, dnes je to o téměř dvacet tisíc méně. Podle Starosty je ekonomika z nejhoršího venku, což by se brzy mělo projevit i v rostoucích cenách přeprav. Po silnicích v loňském roce putovalo například více dřeva, chemických látek, paliv nebo balíkových zásilek. Naopak ubylo třeba nábytku. Odlišně si vede železnice, kde se v číslech výrazně projevuje kritická situace ve státní společnosti ČD Cargo. Od ledna do září přišla loni železnice o tři miliony tun, celkem putovalo po kolejích 44 milionů tun nákladu.

Stát neumí utratit peníze na dálniceStát neumí utratit peníze na dálnice