Akcie, měny & názory Michala Brožky: Inflace nezrychlí, naopak. I tak dosáhne na pět procent

.

. Zdroj: Shutterstock

Média uvádějí, že inflace může být na konci roku pět procent. V očích veřejnosti se tak zdá, že ekonomové očekávají zrychlení inflace. Ale opak je pravdou. Stále převládá očekávání, že současné zrychlené meziměsíční tempo růstu spotřebitelských cen výrazně zpomalí. Ale i s tímto scénářem bude meziroční inflace v prosinci atakovat pětku.

Zdražování bydlení a energií

Ve struktuře spotřebitelského koše se navíc více prosazuje zdražování položek, které nelze považovat za jasně přechodný jev, jenž by měl trvat jen několik málo měsíců. Zejména jde o růst nákladů souvisejících s cenou bydlení a s jeho rekonstrukcí. Je před námi také vyšší růst cen energií. I my v prognóze kalkulujeme s tím, že některé položky budou ve zdražování polevovat. Nicméně i tak počítáme s inflací na konci roku poblíž 5,4 procenta.

Covidová nejistota

Z pohledu měnové politiky, která by měla reagovat především na prognózu inflace, to znamená, že byla doposud nedostatečně utažená. Důvodem, proč tomu tak bylo, jsou rizika covidu. To je pochopitelné, vždyť ještě před půl rokem byly zavřené některé služby, omezen pohyb obyvatelstva a hrozilo zavření průmyslu. Nicméně rizika pandemie silně polevila a proto je nyní čas utahovat měnovou politiku co nejrychleji.

Dvě a půl procenta v půlce příštího roku

Do konce roku tak čekáme zvýšení klíčové úrokové sazby na dvě procenta ze současné úrovně 0,75 procenta. Ano, je to rychlé, ale i finanční trh s něčím podobným počítá. Pokud inflace bude brzdit, zvyšování úrokových sazeb by v příštím roce nemuselo být velké. V polovině roku počítáme s hlavní úrokovou sazbou ČNB na úrovni 2,5 procenta.

Autor je ekonom Komerční banky.