Až sedm procent. Inflace v Česku letos ještě zbytní, země zavzpomíná na krizovou éru

Inflace do konce roku ještě výrazně vzroste

Inflace do konce roku ještě výrazně vzroste Zdroj: profimedia

Tempo růstu cen bude ještě do konce roku akcelerovat. Shodují se na tom experti oslovení deníkem E15. Pro konec roku odhadují až sedmiprocentní cenový růst. Takovou inflaci zažilo Česko naposledy v březnu 2008 na prahu světové finanční krize. Nejčastěji ovšem analytici zmiňují růst cen mezi pěti až šesti procenty. To znamená až o polovinu rychlejší než ještě v září, kdy Česko zneklidnil nárůst cen oproti loňsku o 4,9 procenta. 

„Konsenzus analytiků je někde kolem šesti procent, já předpokládám sedm procent,“ uvádí investiční stratég Consequ Michal Stupavský. Cenový nárůst je podle ekonomů především v posledních měsících natolik brutální, že se vymyká dřívějším analýzám.

„V prosinci odhaduji meziročně šestiprocentní míru inflace. Stávající prognózy jsou zastaralé a většina finančních domů je přepisuje,“ uvádí hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Až o šest procent vyšší prosincové cenovky předpokládá i ekonom Tomáš Tyl ze společnosti Fichtner. Ještě na počátku října přitom ekonomové předpokládali inflaci v závěru roku zhruba o jeden procentní bod níže. 

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
• Videohub

Do ještě podstatně rychlejší inflace promluví především pokračující růst cen komodit, především ropy, jejíž růst se prý již nyní podílí na českém zdražování zhruba jednou čtvrtinou. Porostou ceny materiálů i přepravy, naopak stále trvá éra výrazného oživení poptávky po pandemii.

„Ve čtvrtém čtvrtletí je téměř jisté, že se meziroční růst spotřebitelské inflace v některých měsících dostane významně nad pět procent. Motorem inflace se stanou ještě více náklady spojené s bydlením včetně dražších energií,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Zmírnit růst cen by mohlo případné listopadové a prosincové přechodné snížení sazby daně z přidané hodnoty z energií na nula procent. „S ohledem na nejistý vývoj na poli cen energií ovšem vidím další inflační tlaky do české ekonomiky, u kterých hrozí, že budou prosakovat do cen dalších produktů a služeb,“ zdůrazňuje obchodní ředitel společnosti XTB Vladimír Holovka.

Spotřebitelské ceny podle něho budou v závěru roku o 5,5 procenta vyšší než před rokem. S obdobnou inflací počítá ekonom Deloitte David Marek. 

Současná situace na trzích je ovšem krajně nevypočitatelná. „Jedinou jistotou je další nevídaná volatilita. Do hry začala výrazně vstupovat právě inflace, která tlačí na oslabování koruny. Proti tomu jde ale zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB a oznámený záměr centrální banky prodávat část výnosů z devizových rezerv,“ zdůrazňuje partnerka PwC a expertka na řízení měnových rizik Olga Cilečková.

Ceny mají růst i napřesrok. „V souvislosti s novoročním přepisováním ceníků porostou ceny i v prvních měsících roku 2022, kdy se meziroční inflace může dostat do oblasti mírně pod šesti procenty,“ domnívá se hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Zhruba od března by podle něho měla meziroční inflace zmírňovat. „Aktuálně očekávám, že ve druhém pololetí roku 2022 zůstane mírně nad třemi procenty, tedy nad horní úrovní tolerančního pásma inflačního cíle ČNB,“ dodává.