Čínské investice v EU má zachránit podnik „rudého kapitalisty“. Čtěte o historii gigantu CITIC

Citic Bank

Citic Bank Zdroj: Profimedia

Co přinesou čínští investoři? Jen několik měsíců po vstupu společnosti CEFC do fotbalové Slavie řešili tuto otázku i v anglickém Manchesteru. V prosinci roku 2015 získal třináctiprocentní podíl v tamním fotbalovém mužstvu Manchester City čínský konglomerát CITIC (China International Trust and Investment Corp). Nyní se osud obou čínských firem střetává. CITIC má získáním téměř polovičního podílu CEFC Europe pomoci rozvíjet investice CEFC na kontinentě, jejichž osud se kvůli vyšetřování šéfa celé skupiny Jie Ťien-minga jevil v ohrožení. Přečtěte si, jaká ekonomická dobrodružství již má CITIC za sebou.

Zatímco v Česku známá CEFC patří mezi největší čínské soukromé firmy, CITIC je jednou z největších čínských firem, které patří státu. Firmu založil v roce 1979 Žung I-žen, jeden z nejvýznamnějších čínských průmyslníků první poloviny 20. století a důležitý hráč místního byznysu. Jeho rodina mohla podnikat až do roku 1956, tedy ještě sedm let po převzetí moci Komunistickou stranou Číny.

Éru Mao Ce-tunga sice částečně prožil na okraji společnosti, mimo vlivné funkce, po ní se však zařadil mezi takzvané rudé kapitalisty, kteří měli otevřít a propojit se světem čínský trh. K tomu sloužila právě i skupina CITIC. 

O mocenském postavení I-žena svědčí také jeho jmenování do funkce viceprezidenta v roce 1993. Toho se dočkal dokonce i přes to, že vyzval k otevření debaty s čínskými studenty v roce masakru na náměstí Nebeského klidu. Dlouho byl rovněž považován za jednoho z nejbohatších mužů Asie.

Zatímco ale I-žen zemřel již před třinácti lety, "jeho" CITIC patří mezi firmy s nejrozsáhlejšími zahraničními aktivy na světě. V roce 2016 se koncern umístil na 156. příčce žebříčku Fortune Global 500. Jeho příjmy dosáhly téměř 56 miliard dolarů. Celkem pod CITIC patří více než 44 dceřiných společností po celém světě, kromě Číny a Hong Kongu působících také v USA, Kanadě, Austrálii nebo Novém Zélandu.

Mezi klíčové společnosti konglomerátu CITIC patří také stejnojmenná komerční banka, která své podnikání provozuje ve více než 130 zemích. Vznikla na konci 80. let, skutečný rozmach však zažila na přelomu milénia, kdy jako první bankovní ústav v Číně získala licenci pro internetové bankovnictví.

K nejvýznamnějším investicím koncernu posledních měsíců patří kromě vstupu do CEFC například získání kontrolního podílu v hongkongské franšíze McDonald's za více než miliardu dolarů, konsorcium také vedlo jednání o získání majoritního podílu v myanmarském přístavu, který představuje významný dopravní uzel jihovýchodní Asie.

Podíl v Manchesteru City navíc není jedinou fotbalovou investicí, kterou čínský konglomerát uzavřel. Skrze společnost CITIC Limited, ve které vlastní nadpoloviční podíl, vstoupila firma například do pekingského týmu Čung-che Kuo-an. I v něm má však minoritní podíl.

Firma má ale za sebou i nepříznivější okamžiky. V roce 2008 přiznala problémy v Austrálii, kde utrpěla velké ztráty kvůli nepovedeným spekulacím na devizovém trhu. Situace dokonce vygradovala policejním vyšetřováním v hongkongských kancelářích.

Konglomerát je ale aktivní také v Evropě, v posledních letech měl zájem o investice například v Bulharsku, kde oznámil záměr vybudování továrny na hliníkové disky pro automobily a výstavby dvou dálničních úseků.  

V roce 2014 mateřská CITIC Group kvůli dlouhodobým problémům a ztrátovým podnikům přistoupila k restrukturalizaci investiční divize, přesunula do ní řadu svých aktiv, ale zároveň rovněž upevnila státní kontrolu nad investicemi.