Globální private equity trh stále klesá. Meziročně o čtvrtinu

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Objem private equity investic v prvním pololetí globálně znovu klesl – podle zprávy společnosti TheCityUK Private Equity 2012 meziročně o čtvrtinu na 93 miliard dolarů. Data společnosti Dealogic hovoří dokonce o poklesu na 89 miliard dolarů. Investoři v současné době čekají na vhodnější okamžik k uzavření obchodu, takže přibývá připravovaných transakcí.

„Private equity trh sice většinou čeká na stabilizaci makroekonomické situace v Evropě, nicméně některé segmenty jsou stále aktivní a počet připravovaných transakcí roste,“ potvrzuje Peter Wells, partner Ernst & Young pro oblast private equity v Česku a ve střední a jihovýchodní Evropě. Otázkou však nadále zůstává, kdy se trh vrátí na původní úroveň aktivity a zda se to vůbec stane.

Zpráva TheCityUK také poukazuje na stále složitější situaci získávání prostředků pro private equity fondy. V první polovině roku získaly 130 miliard dolarů, o pětinu méně než ve stejném období loňského roku. Private equity fondy po celém světě spravují dva biliony dolarů včetně prostředků zainvestovaných do konkrétních společností. Od počátku finanční krize také v sektoru private equity probíhá značný „deleveraging“, tedy snižování podílu úvěrů na financování akvizic. Celkový podíl úvěrového financování v private equity sektoru za první pololetí roku klesl meziročně o 23 procent na 692 miliard dolarů.

Nadále také klesá průměrná cena transakce. „Opravdu velkých transakcí je teď v Evropě poskrovnu. V loňském roce byla průměrná hodnota jedné transakce 101 milionů eur, letos za první pololetí 88 milionů eur. Je to tím, že výrazně ubylo středních a velkých transakcí v hodnotě od 250 milionů eur do jedné miliardy eur. Za rok 2011 se jich uskutečnilo 49, v letošním roce zatím jen jedenáct. Svědčí to mimo jiné o tom, že získat úvěr na velkou transakci v některém z rizikovějších odvětví ekonomiky je skutečně obtížné,“ říká Wells.

V prvním letošním pololetí byl nejvýznamnějším obchodem v tuzemsku a také v celém regionu prodej pivovarské skupiny společností CVC Capital Partners severoamerické skupině Molson Coors Brewing Company za přibližně 3,3 miliardy dolarů.

„I když krátkodobý výhled není příznivý, v současnosti je ohlášena celá řada transakcí a víme, že další se pro letošní rok připravují včetně několika poměrně velkých akvizic v České republice,“ zůstává optimistou Wells.

Zajímavé tuzemské transakce

»společnost Molson Coors Brewing Company koupila od CVC Capital Partners skupinu StarBev, v Česku sídlící pivovarskou skupinu, do jejíhož portfolia patří Staropramen a další pivovary » MCI Management a Intel Capital prodaly společnosti MIH Allegro firmu Netretail Holding, která je vlastníkem předního tuzemského internetového obchodu Mall.cz

» AVG Technologies, vývojář antivirového systému vlastněný skupinou akcionářů včetně Enterprise Investors, Intel Capital a TA Associates, uvedl akcie na newyorskou burzu, přičemž polovina nabízených akcií pocházela od původních podílníků