Obavy z koronaviru srážejí akcie, USA čekají druhou vlnu na konci léta

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zákaz cestování

Evropská unie a Spojené státy jednají o ukončení restrikcí bránících v cestování. Objevují se přitom informace, že Evropané by mohli Američany z prvního kola ukončit kvůli nedávnému prudkému růstu počtu případů koronaviru v USA. Washington mezitím uvažuje o zavedení dalších cel na evropské zboží. Napětí panuje i v americko-německých vztazích kvůli plánu na stažení amerických vojáků z největší země EU.

Masivní šíření

Koronavirus se začal opětovně šířit v několika státech USA, což zvyšuje obavy z celoplošné druhé vlny pandemie v zemi. Texaský guvernér Greg Abbott mluví o „masivním šíření“ a dodal, že nemocnice jsou pod velkým tlakem. Na Floridě ve středu zaznamenali zatím největší denní nárůst počtu případů. Starosta Miami Francis Suarez ale uvedl, že zákaz vycházení by měl být až posledním krokem, ke kterému úřady sáhnout. Podobně se vyjádřil i kalifornský guvernér Gavin Newsom. Odborníci očekávají, že v říjnu bude mít koronavirus v USA celkem 180 tisíc obětí, přičemž strmý nárůst úmrtí se očekává na konci srpna a v září.

Britské odemykání

Velká Británie se připravuje na zrušení velké části opatření proti šíření koronaviru. Podnikatelé tlačí na ministra financí Rishiho Sunaka, aby navýšil veřejné investice a pomohl tak ekonomice. Premiér Boris Johnson navíc musí řešit skandál svého ministra pro bydlení, který čelí podezření, že schválil plány velkého developera výměnou za peněžitý dar Konzervativní straně.  A stále nevyřešenou otázkou zůstává i uspořádání vztahů s Evropskou unií po brexitu. Evropský vyjednavač Michel Barnier prohlásil, že „okamžik pravdy“ nastane na říjnovém summitu lídrů EU. Do tohoto data by měl být připraven návrh dohody.

Akciový obrat

Nějaký čas se investoři ptali, kdy skončí zdánlivě nepolevující růst akcií. Nyní se úvahy přesouvají jinam – už nejde o předpověď toho, kdy pád nastane, ale to, jak hluboký propad to bude. Akcie srážejí především obavy, že šíření nemoci COVID-19 není zdaleka u konce. Rostou také obavy z nafukování akciové bubliny. Obchodníci s měnami se dávají dále dopředu a obávají se dopadů možného nejasného výsledku listopadových prezidentských voleb v USA.

Očekávané události

Asijské burzy, ale i americké a evropské obchodování před otevřením burz ukazují na pokles trhů. Klesly i ceny ropy. Investoři by se měli zaměřit na akcie německých aerolinek Lufthansa, jejichž největší akcionář po dlouhém lavírování potvrdil, že bude hlasovat pro přijetí státní pomoci.