Konec pořádání motocyklové Grand Prix zamával výsledky Automotodromu Brno

Za poklesem hospodářského výsledku můžu hlavně fakt, že Automotodrom Brno už není pořadatelem Grand Prix ČR silničních motocyklů.

Za poklesem hospodářského výsledku můžu hlavně fakt, že Automotodrom Brno už není pořadatelem Grand Prix ČR silničních motocyklů. Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Majitel Automotodromu Brno, kde se na Masarykově okruhu jezdí Grand Prix ČR silničních motocyklů, loni utržil i vydělal méně než o rok dříve.
Čistý zisk Automotodromu Brno klesl o osm procent na 44 milionů korun. Tržby se meziročně propadly zhruba o třetinu na 189 milionů
Z minulých let Automotodrom  shromáždil ztrátu převyšující 225 milionů korun.
Kvůli prodělkům někdejšího organizátora Velké ceny Brna v minulých letech nebylo jasné, jestli závod přežije.
Od roku 2016 převzal organizaci Grand Prix nově založený Spolek pro GP ČR Brno.
8
Fotogalerie

Změny v organizaci motocyklové Velké ceny ovlivnily byznys Automotodromu Brno. Společnosti se sice snížily náklady, ale také tržby.

Majitel Automotodromu Brno, kde se na Masarykově okruhu jezdí Grand Prix ČR silničních motocyklů, loni utržil i vydělal méně než o rok dříve. Čistý zisk firmy ovládané podnikatelem Karlem Abrahamem klesl o osm procent na 44 milionů korun. Tržby se meziročně propadly zhruba o třetinu na 189 milionů, vyplývá z výroční zprávy firmy.

Hospodaření Automotodromu výrazně ovlivnil fakt, že společnost od roku 2016 nezajišťuje konání motocyklového mistrovství světa. Firma díky tomu sice výrazně ušetřila na licenčních poplatcích, současně však přišla o výnosy z prodeje vstupenek.  

„Společnost je ještě zatížena splácením závazků, které vznikly v dobách, kdy zaštiťovala konání Grand Prix, ale je patrný ekonomický progres,“ uvedla ve výroční zprávě šéfka představenstva Automotodromu Ivana Ulmanová.

Na brněnskou Velkou cenu jezdí každoročně desítky tisíc lidí. Z minulých let Automotodrom přesto shromáždil ztrátu převyšující 225 milionů korun. Kvůli prodělkům organizátora v minulých letech nebylo jasné, jestli závod přežije. Od roku 2016 převzal organizaci nově založený Spolek pro GP ČR Brno.

„Vedení nepodporuje konání sportovních akcí, u nichž není zajištěn zisk nebo minimální ztráta. Jedinou výjimkou je podpora Grand Prix z důvodu výjimečnosti a rozsahu akce, která má význam pro region i prezentaci státu v zahraničí,“ dodala předsedkyně představenstva Ulmanová.   

Další rozvoj Masarykova okruhu mají zajistit nové investice. „Celý areál včetně závodní dráhy byl postaven v roce 1987 a je v tuto chvíli technicky zastaralý. Je proto třeba pravidelně investovat do obnovy zázemí tak, aby areál odpovídal požadavkům a standardům mezinárodních závodních podniků, které se na Masarykově okruhu konají,“ řekl mluvčí Automotodromu Petr Boháč.

Na rozvoji byznysu spolupracuje majitel automotodromu Karel Abraham s Bankou Creditas. Ta díky půjčkám Abrahamovu A.B.R. Holdingu získala do zástavy současné i budoucí pohledávky, které má společnost Automotodrom Brno vůči Spolku pro Grand Prix ČR. Ten po problémech s financováním motocyklového šampionátu v Brně loni převzal organizaci závodu. Ve spolku je mimo jiné město Brno a Jihomoravský kraj.

O dalších důležitých změnách v Automotodromu Brno čtěte více ve středu v sekci E15 Premium: