Květiny zdražují kvůli plynové krizi. Nizozemští pěstitelé odstavují skleníky

Řada pěstitelů v zahraničí omezuje výrobu řezaných květin a rozmnožovacího materiálu.

Řada pěstitelů v zahraničí omezuje výrobu řezaných květin a rozmnožovacího materiálu. Zdroj: florea.cz

Květinový trh se potýká s rostoucími cenami energií a plynů. (ilustrační foto)
Květinový trh se potýká s rostoucími cenami energií a plynů. (ilustrační foto)
Květinový trh se potýká s rostoucími cenami energií a plynů. (ilustrační foto)
Květinový trh se potýká s rostoucími cenami energií a plynů. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Nad květinovou velmocí Nizozemsko se smráká. Květinový trh se od pandemie potýká s převisem poptávky. Plynová krize navíc donutila omezit, a v kritických případech i přerušit provoz skleníků. To se promítá také do konečných cen u prodejců v Česku. I mimo sezonu květiny zdražují až o několik desítek procent.

Ceny květin se stanovují na burzách, tou největší je Bloemenveiling Aalsmeer v nizozemském Aalsmeeru. Vývoj cen tam reaguje na aktuální tržní situaci. Například před svátky, jako jsou Valentýn, Mezinárodní den žen nebo Den matek, vzrůstá hodnota květin i několikanásobně. Cenu ovlivňují také roční období, na kterých závisejí výrobní náklady.

Od základní ceny květin na burze se odvíjí tvorba cen tuzemských prodejců. Letos však hodnota především řezaných květin stoupá i mimo sezonu. „Záleží vždy na druhu. Z našeho průzkumu vyplynulo, že zdražení v průměru činí dvacet procent, maximálně do čtyřiceti procent,“ uvádí předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák. Několikaprocentní nárůst cen květin hlásí i rozvoz KvetinyOnline.cz nebo obchodní řetězec Globus.

Řada pěstitelů v zahraničí omezuje výrobu řezaných květin a rozmnožovacího materiálu. Květinový trh se potýká také s rostoucími cenami energií a plynů, které se teď vyšplhaly na několikanásobek dlouhodobých hodnot.

Nizozemské skleníky se rozkládají na ploše zhruba deseti tisíc hektarů, což přibližně odpovídá rozloze Paříže. V roce 2020 činil nizozemský vývoz skleníkových produktů 9,2 miliardy eur, v přepočtu 234 miliard korun. Na vytápění rozlehlých skleněných konstrukcí se spotřebují až tři miliardy metrů krychlových zemního plynu ročně, což zhruba odpovídá 8,2 procenta celkové spotřeby paliva v zemi, informovala agentura Bloomberg.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

„Náš nizozemský pěstitel Arend Roses vytápí méně skleníků, zpomaluje produkci a dodává méně růží. Jako jediný ale pěstuje červené růže Red Eagle. Cenu plynu si tak kompenzuje, i když ne zcela. Ostatní evropští pěstitelé to moc dobře udělat nemohou,“ vysvětluje deníku E15 majitel online květinářství Florea.cz Jiří Hemerle.

Ze zahraničí se podle Českého statistického úřadu loni dovezly přibližně dva miliony květin. Většina, přesněji 1,5 milionu, pocházela z Nizozemska, následovala produkce z Keni, Etiopie, Ekvádoru a Kolumbie.

Pěstitelé z momentálně levnějších zemí Afriky či Jižní Ameriky nyní těží z evropské plynové krize. Díky přirozeně příznivému klimatu nepotřebují skleníky. Citelně jim tak stoupá odbyt. „Pravdou je, že růže z Ekvádoru a Kolumbie vytlačují z trhu růže z Nizozemska,“ říká za KvetinyOnline.cz Daniel Roh. 

Někteří nizozemští pěstitelé přerušují provoz skleníků, protože se už pěstování a prodej květin nevyplácejí. „Přepravní náklady z afrických zemí jsou sice vyšší, avšak i tak si keňští či etiopští pěstitelé kvůli astronomickým cenám vytápění evropských skleníků udržují cenovou výhodu,“ vysvětluje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Potvrzuje to prodejce květin Florea.cz. „Náš čtvrtinový dodavatel Holla Roses před lety přestal pěstovat v Nizozemsku kvůli cenám energií, práce a podobně. Přesunul se do Etiopie, kde má jedny z největších farem. Vypadá to na soumrak pěstování v Nizozemsku,“ upozorňuje Hemerle. 

S omezením produkce květin a následným zdražováním se prodejci potýkají už od pandemie, o čemž informoval server The New York Times. „Když přišel covid, byla to taková houpačka, jeden týden byly růže skoro zadarmo, druhý stály téměř jako na Valentýna,“ přibližuje Hemerle. „Teď bude nějakou chvíli trvat, než se produkce řezaných květin dostane na obvyklou úroveň. Květiny nelze vypěstovat ze dne na den,“ připojuje se Horák ze Svazu květinářů a floristů.

Cenový růst souvisí také s tím, že se u řezaných květin zvyšují požadavky zákazníků na kvalitu a velikost. Například u růží je příčinou růstu průměrné ceny větší podíl dražších odrůd s delšími stonky a velkými poupaty.

Celková hodnota českého trhu s květinami se v roce 2018 zvýšila meziročně o 0,8 procenta na 11,76 miliardy korun. Každý obyvatel Česka v roce 2018 za květiny utratil v průměru 1130 korun. Údaje za léta 2019 a 2020 nebyly zatím zveřejněny.