Letiště Praha hledá nového nájemce pro duty-free obchody, za deset let chce utržit až dvacet miliard

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Letiště Ruzyně
Letiště Ruzyně
Letiště Václava Havla Praha.
Letiště Václava Havla Praha.
Letiště Václava Havla Praha.
6
Fotogalerie

Boj o tržby v desítkách miliard korun se rozhořel na pražské Ruzyni. Letiště Praha totiž vypsalo výběrové řízení na nového provozovatele obchodů v bezcelní zóně. Největší české letiště si od desetiletého pronájmu slibuje příjmy ve výši až dvaceti miliard korun. Právě na takovou částku státní firma výběrové řízení ohodnotila. Nový nájemce bude mít na starosti také rekonstrukci obchodních prostor.

Vypsání výběrového řízení deníku E15 potvrdil mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň. „Cílem je vybrat jednoho z nejlepších a nejsilnějších operátorů duty-free a tím přispět k dalšímu růstu spokojenosti cestujících,“ uvedl Pacvoň. Předmětem nájmu jsou obchodní zóny na terminálech 1 a 2, vyplývá z veřejně dostupných dokumentů.

Nový provozovatel by si letištní obchody měl převzít se začátkem nové dekády, pronájem pak potrvá deset let. Délku nájmu letiště zvolilo kvůli relativně vysokým investicím. Duty-free zóny totiž se změnou provozovatele čeká také rekonstrukce, jež by měla nového nájemce přijít na více než sto milionů korun. Kromě úpravy obchodů má letiště v plánu také větší zásahy do obchodních prostor na druhém terminálu, ve kterém nedávno došlo k přesunu umístění bezpečnostní kontroly do jiné části haly.

Letiště má na nového nájemce celou řadu požadavků, které se týkají jak otevírací doby obchodů, tak i nabízeného sortimentu. Jeho část má být například typická pro Česko, nebo má nést českou symboliku. Nový nájemce má mít rovněž minimálně tříleté zkušenosti s provozováním duty-free obchodů na mezinárodních letištích.

V rámci výběrového řízení budou posuzována kvalitativní a finanční kritéria, která budou zohledňovat očekávanou výši obratů v obchodech na obou terminálech. Současným nájemcem obchodních prostor je společnost Lagardere Travel Retail.