ODEMČENO: ČNB potrestala ČEZ, čínský trh nalákal české investory, Saunii opustil akcionář

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: e15 Miroslav Belančin

ČNB potrestala ČEZ: Pozdržel vnitřní informaci, která mohla mít vliv na cenu jeho akcií. Divoká sázka na renesanci čínských akcií: Nejlevnější trh světa nalákal i české investory. Saunii v těžké době opustil akcionář: Měl na starosti expanzi firmy, rozhodl se už při covidu.

 

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 ČNB potrestala ČEZ. Syslil vnitřní informaci, která mohla mít vliv na cenu jeho akcií

Polostátní ČEZ téměř týden otálel se zveřejněním informace, která měla potenciál významně ovlivnit jeho cenu na burze. Za předloňský prohřešek dostala energetická společnost loni v listopadu milionovou pokutu od České národní banky. O verdiktu, na nějž ČEZ zareagoval žalobou, ale překvapivě dosud nikdo neví. Zůstal ukrytý mezi spoustou dokumentů, které ČNB zveřejňuje na svém webu.

odemykáme >>>

🔓 Divoká sázka na renesanci čínských akcií. Nejlevnější trh světa nalákal i české investory

V přepočtu o čtyřiačtyřicet bilionů korun za uplynulý rok přišli investoři na jedné z nejvýznamnějších čínských akciových burz v Šen-čenu. Právě o tolik se za posledních dvanáct měsíců zhroutila tržní hodnota čínských firem obchodovaných na této burze. Částka, s níž by český státní rozpočet dokázal vyžít více než dvě dekády, odpovídá takřka čtvrtinovému propadu tamního trhu od ledna 2023. A tento dramatický pokles není jen výjimečným příběhem loňského roku, trvá už třetí rok. Čínská burza přitom šla zcela opačnou cestou než zbytek planety. Světový akciový index MSCI mapující vývoj globálních trhů naopak investorům vynesl přes šestnáct procent. Soumrak čínské ekonomiky posledních let v tomto týdnu stvrdil i definitivní pád developerské společnosti Evergrande.

odemykáme >>>

🔓 Saunii v těžké době opustil akcionář. Měl na starosti expanzi firmy, rozhodl se už při covidu

Čtveřice akcionářů řetězce Saunia, který je zároveň významným emitentem dluhopisů na domácím trhu, se počátkem letošního roku zúžila na trojici. Společnost opustil Jan Holeček, který stál nejen u zrodu Saunie, ale se současnými společníky v minulosti spolupracoval například v dovolenkovém portálu Invia. Holeček byl v Saunii vedle spoluvlastnického podílu zodpovědný za rozvoj pobočkové sítě, tedy prakticky za tempo růstu saunového byznysu. Jeho dvanáctiprocentní podíl vykoupili ostatní společníci. Holeček měl odchod z firmy plánovat už delší dobu, nyní fakticky opouští firmu v situaci, kdy Saunia plánuje vstup na rakouský trh a zároveň bojuje o svou ziskovost.

Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil • e15

Výběr dalších článků e15:

Zajištění na stáří se snadno může stát adrenalinovým sportem. Pozor na fatální pasti

Kvazifondy obhospodařující vyšší stamiliony korun, které nejsou nikým kontrolovány a mohou tak zažívat historický rozmach. Dluhopisy za desítky milionů korun, o jejichž existenci nemá regulátor ani ponětí a o jejichž případném nesplacení se širší veřejnost často ani nedozví. To jsou jen některá z úskalí českého investičního světa hrozící povětšinou drobným, méně informovaným investorům. Ti na pochybných investičních schématech během posledních let tratili miliardy korun. Vzestupu investorských pastí přitom vydatně pomohla relativně dlouhá éra vysoké české inflace. Mantrou samozvaných správců aktiv i dluhopisových emitentů totiž bylo a stále je zajištění proti zdražování i zabezpečení na stáří. Příslib vysokého zhodnocení však v praxi mnohdy zůstává nenaplněný. Kterým investičním nástrojům se při hledání zdrojů na klidnou a spokojenou penzi raději vyhnout?

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Synonymem zajištění na stáří je Wall Street. Za 30 let vynesla čerstvým důchodcům tisíc procent

Píše se patnáctý leden léta páně 1994 a Američan, říkejme mu třeba John, si v den svých třicátin pokládá zásadní a zároveň ošemetnou otázku: Jakým způsobem se zajistit na důchod? John nemá ani páru o tom, že se během následujících třiceti let bude muset poprat s bezmála 107procentní inflací. V průměru totiž po roce 1994 rostly v Americe rok co rok ceny přesně o 2,45 procenta. Jinými slovy: aby si za svou tisícovku dolarů mohl po třiceti letech v supermarketu dopřát stejně plný vozík jako tehdy, a zachovat si tak svou životní úroveň, musela mu investice na důchod vynést alespoň 2,45 procenta ročně. Cokoli nad toto procento pak mohl John vnímat jako bonus, odraz svého dávného úspěšného rozhodnutí spojeného s tím, že v důchodu se bude mít lépe než za svého produktivního života.

 

Nedotažený Dip na startu zlákal tisíce střadatelů. Žádá po nich svatou trpělivost

Významný evoluční krok na cestě k zajištění na stáří a vhodný doplněk stávajícího systému penzijních fondů a dlouhodobých investic na důchod po vlastní ose. Ale také koncept, který v některých ohledech zůstal na půli cesty v naplnění svých někdejších ambicí.Taková je v kostce letošní novinka v nástrojích spoření na penzi jménem důchodový investiční produkt, jehož osudem nicméně zřejmě zůstane role druhých houslí. Nový směr, jak zhodnocovat peníze s částečnou státní podporou, nicméně dokázal na svém startu získat tisíce klientů.