ODEMČENO: EU v technologiích nekončí, Uran přitahuje investory, NFT ztrácejí na hodnotě

V Evropě bují kryptostartupy, málokteré ale vyrostou v jednorožce.

V Evropě bují kryptostartupy, málokteré ale vyrostou v jednorožce. Zdroj: Midjourney

  • Evropa ještě v technologiích nekončí. Hraje první ligu v kryptu
  • Petr Mára prodal, Justin Bieber drží. Dříve populární opičí NFT prudce ztrácejí na hodnotě
  • Všemi milované jádro. Sázky na uran nesou i desítky procent, řetězová reakce teprve nastane

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Evropa ještě v technologiích nekončí. Hraje první ligu v kryptu

Skeptici by rádi přezdívali Evropě nikoliv S

tarý, ale zastaralý kontinent. Navzdory zaostávání evropských firem v oblasti umělé inteligence či elektromobility ale stále ještě existují technologická odvětví, kde tento světadíl snese srovnání se Spojenými státy nebo s Čínou: v přístupu ke kryptoměnám. Naděje je to i pro Česko. „Projednou má Evropa reálnou možnost udávat směr významné inovace a oživit svou upadající ekonomiku,“ uvedl Patrick Hansen, šéf evropské strategie amerického vydavatele stablecoinu USDC. 

odemykáme >>>

🔓 Petr Mára prodal, Justin Bieber drží. Dříve populární opičí NFT prudce ztrácejí na hodnotě

Zatímco bitcoinu a dalším kryptoměnám se poslední měsíce celkem daří, trend nezaměnitelných tokenů (NFT) skomírá. Úpadek se nevyhnul ani donedávna mimořádně populární kolekci znuděných opičáků (Bored Ape Yacht Club), do níž investovali například zpěvák Justin Bieber nebo v Česku youtuber Petr Mára. Prvně jmenovaný však ze své vstupní investice odepsal 95 procent.

odemykáme >>>

🔓 Všemi milované jádro. Sázky na uran nesou i desítky procent, řetězová reakce teprve nastane 

Za poslední rok existuje jediná klíčová energetická surovina, jejíž cena roste. Je jí uran, který dokázal na pozadí cenového kolapsu ostatních komodit vyrůst o bezmála patnáct procent. Zcela proti proudu jdoucí komodita těží ze změny vnímání perspektiv jaderného byznysu, na cenu ovšem tlačí i hrozba amerických sankcí na stále hladce plynoucí dodávky uranu z Ruska. Výsledkem jsou nejvyšší ceny dlouhodobých kontraktů na strategickou surovinu za posledních deset let. Uran si díky tomu dokázal získat popularitu i mezi investory z řad fondových manažerů i drobných hráčů, a to včetně těch domácích.

Video: Co je to NFT?

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Další vybrané články z prémiového obsahu:

Kterou značku byste si dali vytetovat? Marketéři i akademici dumají, jak namíchat lovebrand

Vzbuzují nekonečné bezdůvodné štěstí jako čerstvá láska. Snad proto lovebrands. Krom byznysu a funkce přinášejí něco navíc, co vzbudí emoce, rozvibruje duši a dodá chuť do života. Namíchat účinnou substanci lovebrandu je ovšem úkolem pro byznysové alchymisty a poměr ingrediencí je stejně jako na dvoře Rudolfa II. neznámý.

„Nesmíme zaspat jako v AI“. Češi a slavný Fraunhofer investují do kvantových počítačů

Investiční fond Tensor Ventures je v podstatě jediným českým soukromým hráčem, který rozjíždí byznys kolem kvantových počítačů. Češi už před rokem vložili kapitál do amerického startupu QC82 vyvíjejícího kvantový čip a nově zamířili do Německa. Společnosti Quantagonia z Frankfurtu s dalšími investory poslali 3,6 milionu eur, čímž ovládli její investiční kolo.

Proč je jednodušší dostat Teslu na orbitu než postavit funkční sociální síť

Kolem Twitteru je zase rušno. Jeho majitel a „Chief Twit“ Elon Musk o víkendu zavedl limit počtu příspěvků, které mohou uživatelé této sociální sítě zhlédnout. To se pochopitelně setkalo s negativními reakcemi uživatelů, kteří tím přicházejí o část své „bezplatné“ služby. Opatření však paradoxně může sociální síti pomoct, byť Muskova původní idea „svobody slova bez limitů“ tím dostává na frak. Nejen svobodou projevu však živ je Twitter. Jak je na tom sociální síť finančně a co znamená nová přímá konkurence Twitteru, kterou tento týden spouští Instagram? Na tyto otázky se snaží odpovědět v komentáři pro Info.cz Vojtěch Kristen.

Prolomit tabu a pomáhat. Jak miliardář Vlček buduje dětský hospic

Vaše dítě se nevyléčí. To jsou slova, která žádný rodič nechce slyšet. Podle analýzy Nadace rodiny Vlčkových si je ovšem musí vyslechnout každý 94. rodič v České republice. Dozví se, že jeho dítě zemře, a přestože to nechce a neumí přijmout ani pochopit, nezbývá než svého nejmilejšího, svou nejmilejší na této cestě vyprovodit.