ODEMČENO: Firmy se bojí krachů, inflace ohrožuje krizové rezervy, těžba krypta nevynáší

Vsoké pece v Třinci

Vsoké pece v Třinci Zdroj: Viktor Mácha

Škoda Auto, Třinecké železárny i menší hráči varují: vládní pomoc nestačí, hrozí krachy. Nový efekt inflace: Chybí půl miliardy pro státní krizové rezervy. Zisky z těžby krypta padly k nule. Z grafických karet jsou místo zlatého dolu přímotopy1/11

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Škoda Auto, Třinecké železárny i menší hráči varují: vládní pomoc nestačí, hrozí krachy

Prudký růst cen energií drtí menší české firmy i giganty zaměstnávající tisíce pracovníků. Pomohou jim vládní opatření? Zeptali jsme se dvou desítek tuzemských firem napříč sektory. Z ankety vyplývá, že navzdory mimořádnému objemu uvolněných státních prostředků pomoc nestačí, je špatně nastavená, nesrozumitelná a navíc přichází pozdě. Podniky nesouhlasí s formou pomoci, která má neefektivně zaseknout masivní „sekeru“ do už tak těžce deficitního státního rozpočtu.

odemykáme >>>

Nový efekt inflace: Chybí půl miliardy pro státní krizové rezervy

Vláda se kvůli inflaci řítí do nového problému. Má hodnotu zhruba půl miliardy korun a na jeho konci mohou stát soudní spory firem se státem. Jde o to, že Správa státních hmotných rezerv má firmám vyplatit takzvané inflační doložky, tedy k penězům za skladování krizových zásob státu také extra platby za zvýšenou inflaci. Firmy na ně mají podle smluv nárok. Jenže peníze nejsou.    

odemykáme >>>

Zisky z těžby krypta padly k nule. Z grafických karet jsou místo zlatého dolu přímotopy

Týden od revoluční změny fungování Etherea se ukazuje, že odklon druhého nejdůležitějšího blockchainu od takzvané těžby má řadu vedlejších důsledků. Ethereum rázem snížilo svou spotřebu energie o 99 procent a teoreticky za rok ušetří tolik elektřiny, kolik spotřebuje Nový Zéland. Jenže výkon z grafických karet, které sloužily na mining etheru, se částečně přesunul na dolování jiných virtuálních mincí. Těžaři nicméně při zoufalém hledání finančně zajímavé alternativy zjišťují, že moc využití pro své kdysi drahé stroje nemají.

Česko potřebuje propouštění, práce musí být zase vzácná, říká šéf Asociace pro kapitálový trh Řezáč

Neefektivně přezaměstnaná ekonomika, která se nikdy nezbavila puncu montovny. Země s měnou, která se jednoho dne může stát terčem kolosální spekulace. Inflační terapie centrální banky spoléhající na jedinou divokou kartu. I takové může být moderní Česko. „Nová bankovní rada ČNB v čele s Alešem Michlem si musí dávat velký pozor na komunikaci. Guvernér bude dost možná muset obdobně jako svého času Mario Draghi říci, že udělá cokoli, aby inflaci stlačil zpět. A to i za cenu, že přehodnotí svůj výrok o tom, že úroky už zvedali a je to zbytečné,” říká šéf Erste Asset management a předseda Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč.

Čeští investoři využívají propad světových trhů. Portfolia omlazují Teslou, Amazonem i Airbnb

Letošní poklesy cen akcií motivovaly českého investora Ondřeje Tomka k významným nákupům na amerických burzách. Zaměřil se hlavně na technologické a softwarové firmy, které by měly do budoucna těžit z dlouhodobých digitálních trendů. Další tuzemští miliardáři zhodnocují své peníze například prostřednictvím irského prodejce ovoce nebo francouzského obchodu s elektronikou.

Stagflace odkládá lov jednorožců. Investoři tlačí na snížení nákladů, startupům jde o vše

Otázka, zda se svět řítí do recese, je dávno zodpovězena. Hlavním tématem dneška je diskuze, jak dlouho bude krize trvat a jak se přicházející ochlazení dotkne začínajících firem.

Ruské suroviny si razí cestu na Západ. LNG přes Čínu, diamanty a ropa přes Indii

Západní země se od začátku války na Ukrajině všemožně snaží zbavit závislosti na ruském nerostném bohatství. Jeho část se však navzdory sankcím a dobrovolnému bojkotu dostává do Evropy i Spojených států. Nejkřiklavějším případem, o kterém opakovaně informují světová média, jsou dodávky ruského zkapalněného plynu do Číny a jeho výhodný přeprodej vyhládlé Evropě. Na západní trhy se však patrně dostávají i ruské diamanty a panuje vážné podezření, že prostřednictvím Indie i ropné produkty.

více exkluzivních článků najdete v rubrice E15 Premium

Video placeholde
Babiš odvolil • Blesk - Lukáš Červený