ODEMČENO: Microsoft investuje v Praze miliardy, Kellnerová ovládla chmelnici, vládní bondy táhnou

Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy

Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy Zdroj: Reuters

  • Kellnerová bude sklízet zisky z chmele. Je hlavní akcionářkou druhé největší tuzemské chmelnice
  • Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy
  • Parkování eur v Česku. Vládní bondy jdou na dračku, vydělat se dá hned dvojmo

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Kellnerová bude sklízet zisky z chmele. Je hlavní akcionářkou druhé největší tuzemské chmelnice

U jednoho z největších hráčů v českém chmelařském byznysu se proměnila vlastnická struktura. Do skupiny Agro-Chmel Holding ovládané manažerem PPF Ladislavem Chvátalem vlastnicky vstoupila i sama skupina PPF, když proměnila miliardovou půjčku v majoritní podíl.

odemykáme >>>

🔓 Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy

Americká společnost Microsoft pokročila v přípravách na vybudování datového centra v Praze. Celkově by mělo vyjít na více než pět a půl miliardy korun. Stavba a její vybavení podle informací E15 aktuálně počítá s částkou mírně nad čtyři miliardy. Na dalších jeden a půl miliardy vyšel pozemek v Letňanech, který Microsoft získal v květnu loňského roku od CPI Radovana Vítka.

odemykáme >>>

🔓 Parkování eur v Česku. Vládní bondy jdou na dračku, vydělat se dá hned dvojmo

Velcí zahraniční investoři letos luxují trh českých státních dluhopisů. Jen během ledna nakoupili bondy za pětatřicet miliard korun, což odpovídá takřka třem čtvrtinám všech dluhopisů emitovaných českou vládou.

VIDEO: Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem

Video placeholde
Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Česká spořitelna potvrdila rekordní rok tuzemských bank. Erste vyplatí vyšší dividendy

Čistý zisk České spořitelny, která je se 4,5 milionem klientů největším tuzemským finančním domem, dosáhl za loňský rok 20,2 miliardy korun. V porovnání s předchozím rokem se jednalo o nárůst o 42 procent. Čísla o hospodaření potvrzují rekordní rok pro tuzemský bankovní sektor – jeho celkový zisk po zdanění loni přesáhl poprvé v historii hranici 100 miliard korun.

Jak vyzrát na čipovou krizi. Tvůrci českého trezoru na bitcoiny prý mají recept

Nedostatek čipů dál výrazně škrtí globální byznys. Dopady situace jsou patrné i v Česku, a to nejen v továrnách automobilek. Pražské bitcoinové firmě SatoshiLabs a její dceřiné společnosti Trezor hrozilo, že by v krajním případě neměly zákazníkům co prodávat. Nyní ale výrobce hardwarové kryptopeněženky deklaruje, že se mu podařilo na situaci s čipy vyzrát. „Nikdo nezvolil tak bláznivou cestu jako my,“ řekl serveru E15 finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík. Výsledek? Nejpozději koncem roku by měly být součástí trezorů čipy s novým pouzdrem nesoucí logo pražské firmy. „Dostali jsme se na vrchol čipového potravního řetězce,“ glosuje manažer. SatoshiLabs tvrdí, že se jí podařilo převzít kontrolu nad částí procesu výroby čipu.

Zvyšme sazbu, nechci za rok řešit naše selhání, říká radní ČNB Tomáš Holub

Dvouprocentní inflace do roka a do dne může být pro Česko až příliš ambiciózním scénářem. Existuje totiž nezanedbatelné riziko, že palčivý růst cen v Česku zakoření a z inflace se stane chronický problém. Proto je třeba, aby Česká národní banka dala jasně najevo, že v boji s inflací nehodlá ustrnout na půli cesty. „Mojí noční můrou je, že místo toho, abychom začátkem příštího roku uvažovali o tom, jak sazby rychle snížit ze sedmičky někam na čtyřku, řekneme si: Bohužel to nestačilo a musíme sedmičku udržovat další rok. Anebo budeme muset sazby dokonce zvýšit,“ říká člen Bankovní rady České národní banky Tomáš Holub.

Koruna na rozcestí. Supersilnou měnu čeká zkouška dospělosti, svět jde proti ní

Téměř jako přízrak působí na současných finančních trzích síla koruny. Bezmála šestiprocentním posílením vůči euru za poslední rok nechala ostatní středoevropské měny daleko za sebou, v samotném závěru února se pak stala nejtvrdší od srpna 2008. Během posledních týdnů ovšem proti tuzemské měně začalo působit několik silných faktorů. Od opětovné hrozby silnější globální inflace po utišení investorské vášně pro riziko, a tím i hladu po korunových aktivech. Právě příští týdny podle ekonomů rozhodnou, zda koruna dokáže obhájit svou v posledním roce pečlivě budovanou pověst bezpečného přístavu. 

Současná inflace je důsledkem honby za růstem HDP, říká polská ekonomka Mączyńska

Pokud nás může současná inflační krize v něčem poučit, tak v tom, že by monetární politika neměla být příliš uvolněná. Otázkou je, jak toho docílit a vyhnout se při tom narušení ekonomiky, říká profesorka Elżbieta Mączyńska v rozhovoru s novinářem Jakubem Dymkem.