Reportáž z ruského trhu potravin: Od obřích krabů po mikiny se samopalem

Dorogomilovský trh v Moskvě

Dorogomilovský trh v Moskvě Zdroj: Barbora Pánková, E15

Dorogomilovský trh v Moskvě
Dorogomilovský trh v Moskvě
Dorogomilovský trh v Moskvě
Dorogomilovský trh v Moskvě
Dorogomilovský trh v Moskvě
25
Fotogalerie

Zelenina a ovoce vyskládané do pyramid, sýry, maso, krabi v nádržích, různé druhy kávy a čajů, čokoláda v kýčovitých obalech nebo piva světových značek včetně českých. To nabízejí prodejci ve více než čtyřech stovkách stánků Dorogomilovského trhu v Moskvě, na kterém jsou podle provozovatelů nejvyšší ceny za nájem v Rusku.

Na své zboží lákají zákazníky Dorogomilovského trhu nejen ruští obchodníci, ale přicházejí si sem vydělat i lidé ze sousedních zemí. Jako usměvavý Ázerbájdžánec, který se na mě pokouší zamávat klepetem obrovského kraba. „Je zde produkce ze všech států bývalého Sovětského svazu,“ potvrzuje i náměstek generálního ředitele trhu Pavel Gennadijevič Golovackij.

Ve výkladních skříních jsou však také produkty z Evropy. Vedle českého piva Pilsner Urquell nebo německého Wolpertinger i mléčné výrobky, které se do Ruska nesmějí dovážet. „Sýr President nebo jogurtový nápoj Actimel se v Rusku vyrábějí,“ vysvětluje při pohledu na výlohu česká agrární diplomatka Nikola Hrušková. Některé evropské firmy podle ní přesunuly výrobu na území federace, aby se vyhnuly embargu na dovoz. 

Na dovoz mléka, mléčných výrobků nebo masa a masných výrobků ze zemí Evropské unie do Ruska platí od roku 2014 zákaz, který je každoročně prodlužován. Nicméně někteří lidé na trhu, kteří si nepřáli být jmenovaní, naznačovali, že zboží pod embargem lze dovézt pod jiným kódovým označením. „Pokud takové způsoby používají, nevím o tom,“ říká k tomu diplomatka. „Jsme soukromý trh, ale dodržujeme legislativní předpisy,“ dodává Golovackij.

Nabídku musí mít ostatně trh, který doporučuje k návštěvě cestovatelský server TripAdvisor se známkou 3,5 z pěti možných bodů, pestrou. Chodí sem totiž vyřizovat své soukromé nákupy nejen Moskvané, ale nakupují zde ve velkém i moskevské hotely a restaurace. Trh je podle náměstka rozdělený na 346 stánků v maloobchodní zóně a další stovka se nachází v zóně pro velkoobchod.  

Zatímco v přízemí jsou potraviny, při výstupu do patra najde zákazník i několik stánků s košíky, obuví nebo oblečením. Nechybějí ani mikiny s různými symboly, třeba s obrysem samopalu. Při pohledu shora je vidět, jak stánkaři využívají každý centimetr své kóje a plní ji zbožím od podlahy až po strop.

Vzhledem k výši nájmů není divu, ceny se pohybují podle provozovatelů trhu od 800 do 1200 eur měsíčně za metr čtvereční (20 až 30 tisíc korun). Najmout sklad stojí 300 až 400 eur za metr čtvereční na měsíc (7 až 10 tisíc korun). Pro srovnání v hale 22 s nabídkou ovoce a zeleniny v Holešovické tržnici je nájem za stánek podle Pavla Vyhnánka, náměstka pražského primátora pro finance, 6500 korun na měsíc. „V současné době jsou na Dorogomilovském trhu nejvyšší nájmy v Rusku, vysoké jsou i na evropské poměry,“ říká Golovackij.

Některé stánky tak, patrně kvůli vysokým cenám, zejí prázdnotou. Golovackij to vysvětluje i přísnými pravidly pro hodnocení žádostí nových zájemců. „Smlouva má kolem šedesáti stran,“ sděluje. Provozovatelé rozhodují také o tom, jaká produkce a v jakém množství má být na trhu zastoupena.

Historie Dorogomilovského trhu sahá až do třicátých let minulého století, v letech 1999, dále 2016 až 2017 prošel rekonstrukcí. Inspiraci poskytly podle Golovackého různé evropské trhy, především ten ve španělském Madridu.

Na denní chod Dorogomilovského trhu se můžete podívat zde: