Autobazary AAA Auto a Auto Diskont schytaly od obchodní inspekce statisícové pokuty

„Áčka“ se měla provinit nekalými praktikami, tvrdí Česká obchodní inspekce, která jim proto vyměřila dvě pokuty v celkové výši 1,2 milionu korun.

„Áčka“ se měla provinit nekalými praktikami, tvrdí Česká obchodní inspekce, která jim proto vyměřila dvě pokuty v celkové výši 1,2 milionu korun. Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Společnost Aures Holdings provozující síť autobazarů AAA Auto případy nechtěla komentovat. „Důvodem pro soudní řešení je, že s rozhodnutími společnost nesouhlasí, považuje je za nesprávná a nezákonná. Probíhající soudní řízení nebudeme dále komentovat, protože nejsou pravomocně ukončená,“ řekl serveru E15.cz mluvčí firmy Michal Häckl.
O pokutu se soudí i Auto Diskont, který by měl podle obchodní inspekce zaplatit půl milionu korun.
Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich připomněl, že nejvyšší možnou pokutu pět milionů zatím ČOI autobazarům nikdy neudělila.
4
Fotogalerie

Provozovatel sítě autobazarů AAA Auto, společnost Aures Holdings, a její sesterský autobazar Auto Diskont dostaly statisícové pokuty od České obchodní inspekce. Inspektoři provedli kontroly loni a předloni, letos pokuty nabyly právní moci, řekl serveru E15.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Aures Holdings dostal pokuty za půl milionu a za sedm set tisíc, Auto Diskont za půl milionu. Jedná se o tři nejvyšší pravomocné sankce za poslední dva roky. Inspekce i letos a loni zkontrolovala stovku autobazarů, zákon porušil každý druhý.

„Obě společnosti porušily zákon o ochraně spotřebitele,“ konstatoval Fröhlich. Společnosti se proti pokutám odvolaly přímo k inspekci, ústřední inspektorát ČOI poté ale i tak vydal dané rozhodnutí.

„Obě společnosti musely proto pokuty zaplatit, což se také stalo,“ uvedl Fröhlich. Aures Holdings se poté obrátila na krajský soud v Brně a Ústí nad Labem, Auto Diskont na krajský soud v Brně. Na verdikt firmy zatím čekají.

Prohřešků vůči zákazníkům, kvůli kterým dostal Aures Holdings pokuty dohromady za 1,2 milionu, se společnost dopustila vícekrát. V brněnské pobočce například podle inspekce prezentovala automobil jako „bezvadný, ale během kontrolní jízdy po upozornění na vady doporučila kontrolu všech podstatných částí vozu“. Nejasné informování o stavu vozu mohlo zájemce o vůz zmást.

Stejná brněnská pobočka podle ČOI správně neinformovala o konečné ceně vozidla před jednáním o koupi a vyžadovala další poplatky. Jindy zase poskytla záruku v délce pouze půl roku na skryté vady. 

V teplické pobočce si zase kupující sjednal třítisícovou slevu na nákup Škody Octavie za celkem 126 999 korun. Po rozhodnutí koupit vůz autobazar si podle inspekce připočetl bez jedné koruny čtyři tisíce za „přípravu vozu k prodeji a další služby“. Tatáž pobočka v jiném případě znemožnila nákup vozu bez současného nákupu dalších služeb – například pojištění – za celkem 22 tisíc.

Společnost Aures Holdings případy nechtěla komentovat. „Důvodem pro soudní řešení je, že s rozhodnutími společnost nesouhlasí, považuje je za nesprávná a nezákonná. Probíhající soudní řízení nebudeme dále komentovat, protože nejsou pravomocně ukončená,“ řekl serveru E15.cz mluvčí firmy Michal Häckl.

Autobazar Auto Diskont obdržel půlmilionovou pokutu. Uvedl, že auto převeze zdarma na svou jinou pobočku, opomenul ale uvést, že za převoz vozidla účtuje dvoutisícovou zálohu.

Jindy zase neinformoval spotřebitele před jednáním o koupi o konečné ceně vozu, protože k nabídkové ceně vyžadoval zaplacení poplatku za další služby stejně jako AAA Auto. Společnost do vydání článku na dotaz serveru E15.cz nereagovala.

Aures Holdings nedávno dostal pokutu také od České národní banky, a to ve výši 300 tisíc korun za chyby při zprostředkování půjček a pojistek na auta.

Autobazary přitom mohly obdržet násobně vyšší sankce, jejichž strop je stanoven na pět milionů. K tak přísnému trestu ale zatím inspekce nikdy nepřistoupila.

„ČOI zohledňuje všechny polehčující a přitěžující okolnosti,“ říká Fröhlich. „Zda se jedná o první prohřešek, zda jde o vážnější porušení zákona, nebo zda k němu dochází opakovaně. ČOI pokuty zvyšuje, pokud je důvod,“ tvrdí. Tím může být právě opakované porušování zákona.

Inspekce letos zkontrolovala do listopadu 46 autobazarů, loni jich bylo 52. Z těchto 98 kontrol odhalila porušení zákona ve 48 případech. Většina z 52 autobazarů, které byly zkontrolovány letos, na případnou pravomocnou pokutu zatím čeká.

„Autobazary ke kontrole si vybíráme na základě podnětů spotřebitelů, na základě vlastního monitoringu a také se vracíme na místa, kde ČOI v minulosti zjistila porušení zákona, případně kde ještě kontrola neproběhla,“ uvedl Fröhlich.

Zda kontrol přibude, či naopak, závisí na počtu podnětů od spotřebitelů, ale také na trendech. Letos například podle ČOI obecně přibylo stížností vůči internetovým obchodům, proto také inspekce zintenzivnila dohled v této oblasti.