EK: Podpora ztrátových elektráren je nesmysl, lepší je investovat do sítí

Elektrárna v Jižní Koreji, ilustrační foto

Elektrárna v Jižní Koreji, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropská unie chce dobudovat jednotný energetický trh do konce příštího roku. Hrozí však, že se tak nestane. Některé členské státy začínají zavádět platby za elektrárenskou výrobní kapacitu, kterými motivují energetické firmy k udržování a stavění nových elektráren, i když se jejich provoz kvůli nízkým cenám elektřiny nevyplatí.

Kapacitní platby se odůvodňují tím, že by jinak země postupně přišly o záložní zdroje, které vyrábějí ve špičkách nebo kryjí výpadky výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Část energetických firem v EU i v Česku upozorňuje, že státy tím své trhy uzavřou, a varuje, že jednotlivé národní mechanismy si budou konkurovat podobně jako u podpory obnovitelných zdrojů. Z myšlenky jednotného trhu pak nezbude nic.

Evropská komise si toto nebezpečí uvědomuje. V červnu hodlá vydat seznam doporučení, jak by měly kapacitní mechanismy v Evropě vypadat. Minulý týden ji k tomu také vyzvali prezidenti a premiéři členských států na summitu věnovaném energetice.

Nicméně komise není právě nadšená z plateb elektrárenským společnostem za to, že budou udržovat v pohotovosti určitou elektrárnu, která by jinak stála a nevydělávala. „Potřebnou kapacitu, která by vykrývala špičky při odběru elektřiny nebo zálohovala nestabilní výrobu z obnovitelných zdrojů, lze získat levněji. Stačí posílit propojení jednotlivých národních přenosových sítí,“ řekl deníku E15 Philip Lowe, šéf Generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise.

Komise upřednostňuje například řízení spotřeby a lepší uchovávání přebytečné energie vyrobené mimo špičky. Pokud by státy přece jen k nějakým platbám pro elektrárenské firmy přistoupily, musely by předložit analýzu, že jde o nejefektivnější řešení, tvrdí zdroj z Evropské komise. V každém případě by trhy se záložními kapacitami nesměly preferovat domácí společnosti, účastnit by se jich musely i firmy z jiných členských států.

Lidé z branže však pochybují, že komise dokáže zajistit otevřenost těchto trhů pro zahraniční firmy. „Podívejte se třeba na Francii, ta nechce nic otevírat. Nemusela by mít kapacitní platby, stačilo by natáhnout dráty k sousedům,“ soudí Matthias Lauber, zástupce RWE v Bruselu.

Ve Francii budou muset do konce roku dodavatelé nakoupit od elektráren kapacitu pro výrobu ve špičkách, kterou budou potřebovat za tři roky. V Británii by se první aukce kapacit měly uskutečnit příští rok. V Německu se u o zavedení podobného systému diskutuje.