MERO postaví obří zásobník, umožní zvládat nečekané situace

Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi

Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi Zdroj: MERO

Mero
Mero, tankoviště ropy
Stanislav Bruna, MERO
Stanislav Bruna, MERO
Ropné zásobníky společnosti MERO.
8
Fotogalerie

Státní provozovatel ropovodů MERO plánuje nový zásobník ropy v centrálním tankovišti ve středočeské Nelahozevsi. Nádrž na 125 tisíc metrů krychlových ropy za 650 milionů korun rozšíří areál s šestnácti nádržemi za přibližně tři roky.

„Bez nového zásobníku bychom nemohli začít provádět dvacetileté revize nádrží, což nám od roku 2018 nařizuje pět let stará novela zákona o vodách. Nemáme totiž volnou kapacitu, do níž bychom ropu z kontrolovaných nádrží přečerpali,“ vysvětluje generální ředitel MERO Stanislav Bruna.

České tankoviště je ve světě ojedinělé tím, že jeho kapacita je plně využitá. V zahraničních zásobnících zůstává zpravidla čtvrtina kapacity volná. Ve dvanácti nádržích v Nelahozevsi se skladují státní ropné rezervy, které nyní stačí na pokrytí 91 dnů tuzemské spotřeby. Zbylé čtyři používá MERO pro provoz ropovodu IKL. Ropa z něj se musí nejdříve přečerpat do provozních nádrží a následně se pouští do kralupské rafinerie Unipetrolu.

„Teoreticky bychom při revizích nádrží mohli používat pro dočasné uskladnění tyto provozní zásobníky, ale omezili bychom tím provoz rafinerií. To nechceme,“ dodává Bruna. Vypuštění zásobníků, jejich kontrola rentgenovými snímači a další revize trvají zpravidla šest až osm měsíců.

Video placeholde
Sklad strategických zásob ropy, CTR Nelahozeves • Jan Stuchlík

Nová nádrž zlepší také schopnost MERO reagovat na nečekané situace, jaké se staly například loni a letos při výpadcích rafinerií v Litvínově a v Kralupech. Jejich provozovatel, Česká rafinérská, potřeboval urgentně krátkodobě uskladnit ropu, kterou nemohl zpracovat, ale už k němu tekla v ropovodech. Jeden ze zásobníků, které má v nájmu Správa státních hmotných rezerv, byl prázdný a správa ho mohla České rafinérské dočasně poskytnout. Tato konstelace se ale nemusí podle Bruny v budoucnu opakovat.

„Navíc budeme moci zásobník využívat pro krátkodobé skladování, pokud pro to bude na trhu příležitost,“ uvádí Bruna. Do budoucna bude ovšem Česko potřebovat až čtyři další zásobníky. Státní energetická koncepce počítá s tím, že se ropné rezervy zvýší až na 120 dnů do roku 2040. O jejich výstavbě bude muset rozhodnout vláda.